BEZ NJIH NEMA VLADE: Bandić s nacionalnim manjinama dogovorio pohod na Banske dvore!

Ivica Galovic/ PIXSELL

Bandić oko sebe okuplja važne predstavnike srpske nacionalne manjine pa je tako u svibnju ove godine njegovoj stranci pristupio i Mirko Rašković.

Svima onima koji već duže promatraju  događanja te analiziraju atmosferu na zagrebačkoj političkoj sceni, jasno je kako se upravo politička situacija u gradu Zagrebu može preslikati i na nacionalnu razinu s eventualnim, ali zanemarivim odstupanjima.

Među prvima koji su shvatili kako se političke igre unutar Gradske uprave, Skupštine pa i samog ZG Holdinga prije ili kasnije odraze i na nacionalnu politiku, zasigurno je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je upravo zahvaljujući raspadu Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a, odlučio iskoristiti nastalu krizu prikupljajući oko sebe sve one SDP-ove nezadovoljnike i na kraju, nacionalne manjine s kojima će u rujnu izaći pred pobjednika izbora i tražiti svoj dio kolača u novoj hrvatskoj Vladi.

Naime, nije tajna kako zagrebački gradonačelnik uživa veliku potporu predstavnika nacionalnih manjina te kako Grad Zagreb već dugi niz godina financira njihove aktivnosti i manifestacije na kojima sudjeluju. Posebnu potporu Bandić uživa od Medžlisa Islamske zajednice grada Zagreba na čijem je čelu inače Bandićev blizak suradnik, Gzim Redžepi.

Naime, upravo je povodom 20. obljetnice od osnivanja Medžlisa Islamske zajednice i u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica pravnog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj krajem siječnja 2016. godine Grad Zagreb bio glavni pokrovitelj Svjetskog natjecanja učača Kur’ana koje će se održati 1. listopada ove godine. Redžepi također obnaša dužnost zamjenika gradske pročelnice za zdravstvo, Mirne Šitum.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Međutim, osim s Redžepijem, Bandić nailazi i na podršku Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika koji predstavlja austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu, a na području Grada Zagreba uspješno surađuje s predstavnicima romske nacionalne manjine. Dapače, isti su još u srpnju 2015. godine godine predali čak 365 pristupnica za članstvo u stranci Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

”Ovo smo napravili u znak zahvalnosti našem gradonačelniku koji je puno pomogao Romima. Mi smo već 15 godina zadovoljni i daj Bože da ima više ovakvih gradonačelnika u Hrvatskoj.  Mi volimo djela. Volimo  i ‘delati’, kako kaže naš gradonačelnik”, rekao je tada predsjednik Udruge „Ne boj se – Madara“ , Muhamed Zahirović, inače poznat kao blizak suradnik Veljku Kajtaziju.

Bandić oko sebe okuplja i važne predstavnike srpske nacionalne manjine pa je tako u svibnju ove godine, daleko od očiju medija, njegovoj stranci pristupio Mirko Rašković.

Poznato je također kako se među pročelnicima gradskih ureda, ali i Bandićevim zastupnicima u Gradskoj skupštini također nalaze pripadnici sprske nacionalne manjine.

>>> KRENULO RUŠENJE SDP-a! BALDASAR PREŠAO BANDIĆU: Milijan Brkić priprema HDZ za nove izbore?

Na Dan nacionalnih manjina poslao zanimljivu poruku

“Nemojte podcjenjivati Bandića; Bandić ne pregovara s partnerima ako budu pregovori putem medija. Imam dovoljno iskustva u politici u ovih 17 godina. Jadne su stranke ako im mediji sastavljaju Vladu“, poručio je Bandić nakon otvaranja manifestacije Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba na Zrinjevcu. Prema svemu sudeći, Bandić je javnosti ipak poslao indirektnu poruku, a njegova nedavna izjava kako će se javnost iznenaditi s imenima koja će ga podržati na parlamentarnim izborima, samo se potvrđuje teza kakve će političke igre voditi, odnosno s kime će pregovarati oko sastavljanja nove Vlade nakon izbora u rujnu 2016. godine.

Osim sve brojnijih pripadnika nacionalnih manjina, Bandić u tišini prikuplja i zvučna SDP-ova imena poput aktualnog splitskog gradonačelnika, Ive Baldasara. Međutim, Baldasar nije prvi moćni SDP-ovac koji se pridružio stranci zagrebačkog gradonačelnika. Istu stvar napravio je i jedan od najmoćnijih SDP-ovih načelnika. Riječ je naime o Hrvoju Luciću koji je 4. siječnja ove godine izašao iz redova stranke.

”U HDZ ne mogu, a s Bandićem sam od ranije prijatelj, Grad Zagreb i on kao gradonačelnik su Gunji puno pomogli kada joj je bilo najteže i on je jedini istinski socijaldemokrat u Hrvatskoj”, riječi su kojima je upravo tim povodom Lucić hvalio svog novog stranačkog šefa.

Ukoliko njegov plan za pohod na Vladu Republike Hrvatske uspije, jasno je koja će biti cijena ”njegovih ruku”: visoko mjesto u nacionalnoj politici ili pak osiguravanje još jednog mandata na čelu grada Zagreba jer je sve jasnije kako Bandiću pobjeda u Zagrebu više nije ‘ziheraška’, a reći će vam svi oni koji ga dobro poznaju, ovaj političar igra isključivo na sigurno.

S druge strane, sve veći broj Bandiću bliskih suradnik nalazi se na meti USKOK-a i DORH-a pa nas ne treba čuditi zašto je Bandiću nacionalna politika postaje sve zanimljivija. Na kraju, dugogodišnja tiha koalicija Bandića i HDZ-a na lokalnoj razini se i službeno ostvarila pa će prema svemu sudeći, isti scenarij biti ponovoljen ukoliko HDZ uspije osvojiti još jedne parlamentarne izbore…

>>> HDZ TJERA HASANBEGOVIĆA! Na čelu ministarstva kulture, Milan Bandić želi vidjeti jednu od ovih žena (FOTO)

>>> GRAD POD ISTRAGOM: Moćni Bandićevi suradnici pod povećalom USKOK-a


Komentari