Besramno uništavaju Plitvice! ‘Zbog gradnje apartmana Slap presušuje, a jezera odumiru’

FOTO: Pixabay

Zarada je, izgleda, bitnija od očuvanja jednog od naših najljepših nacionalnih blaga.

Kako su stvari krenule, uskoro bismo mogli gledati presušena jezera, zagađenu prirodu i mrtve slapove, umjesto raja na zemlji kojem se dive diljem svijeta. Plitvička jezera ugrožena su, UNESCO prijeti micanjem s liste svjetske baštine, a branitelji, uprava parka i eko-udruge prosvjedu. Ništa od toga ne zaustavlja bagere i kamione, koji ubrzano rade na novim apartmanima.

U posljednje dvije godine na Plitvicama je izdano 36 novih građevinskih dozvola, sukladno tome, 100 do 200 mjetara od Velikog slapa sada niču apartmanska naselja, kojima, naravno, u opisu stoji da su “ekološka”. Ipak, poznavajući glad za novcem, nije čudno što se betonira u nacionalnom parku, cijena noćenja tamo doseže i 500 eura.

U pokušaju da se betonizacija bisera prirode spriječi, branitelji su podigli šator, ali ovog puta uz njih je gotovo cijela Hrvatska. Oni su se smjestili odmah do drvenog mosta, koji se nadvija nad najpoznatijom atrakcijom Plitvičkih jezera, Velikim slapom. Njihova lokacija nikako nije slučajna. Nekoliko desetaka metara od njih je i vidikovac s kojem pogled puca na Veliki slap i bajkovita zeleno-plava jezera. Samo sto do dvjesto metara od toga u punom pogonu su bageri, kamioni, mješalice…

Ako teški kamioni sruše most možemo se pozdraviti s Plitvicama

“Ovdje smo zbog prevelike apartmanizacije. Ovo područje, selo Plitvica, nema ni odvodnju ni kanalizaciju, pa kako se može graditi? Prema našim informacijama, otpadne vode slijevaju se u jezera, a vodu ovi apartmani uzimaju izravno iz potoka koji tvori Veliki slap. Strahujemo da zato slap i presušuje”, kazao je za Novi list Mihovil Bićanić, zamjenik načelnika općine Rakovica, koji je u šatoru s braniteljima.

Osim toga, Bićanić je pokazao i snimku na kojoj se vide kamioni kako prolaze malim drvenim mostom, na kojem je jasno istaknut znak koji brani prijelaz vozilima težim od tri tone. Fotografije dokazuju da se to upozorenje, odnosno zabrana, bezobzirno krši dok kamioni prevoze bagere teške 30, 40 i 50 tona,

“Ispod mosta je špilja povezana s Velikim slapom. Ako se most sruši pod težinom nekog kamiona, mogao bi se srušiti i Veliki slap, a onda, zbogom Plitvice…”, priča Bićanić.

Zvuči zastrašujuće, zar ne? Bez obzira na to, sve je legalno na temelju građevinskih dozvola koje su uredno izdane na temelju Prostornog plana.

Prostorni plan je kriminalan

Predsjednik Stožera na obranu Nacionalnog parka Plitvička jezera Marijan Matković tvri da je sporni Prostorni plan kriminalan.

“Usvojio ga je, Sabor, uz blagoslov iz županije, u mandatu ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš. Ipak, u tome su sudjelovale sve vlade, procesi omogućavanja ove gradnje traju već više od deset godina. U posljednje dvije godine, koliko mi znamo, izdano je trideset šest građevinskih dozvola. Uprava nacionalnog parka se bunila, ali isključili su ih iz odlučivanja”, govori Matković.

Kako bi usporedili stanja sada i prije nekoliko desetljeća, prosvjednici su pokazali snimke Plitvica koje je napravila JNA 1965. godine i one današnje.

Generalima JNA rušili su vikendice kako bi očuvali Plitvice

Branitelji tvrde da su se za vrijeme Jugoslavije Plitvice jako dobro štitile.

“Vidite, na ovome vojnom snimku vide se samo stari objekti. Danas, vidite ova apartmanska naselja. I još se gradi”, kazali su Ivica Jandrić i Nikola Turkalj iz braniteljskih udruga Rakovice i Plitvičkih jezera.

” ’Juga’ je to jako dobro štitila, nisu dopustili nikakvu devastaciju: kad je neki general JNA ovdje bio sagradio vikendicu, odmah su mu je srušili. A danas, odumrijet će nam jezera: apartmani crpe vode iz potoka Plitvice, fekalne vode otječu u jezera. A nije to jedini problem: stručnjaci tvrde da Prošćansko jezero već odumire, samo mu gornji sloj još ima kisika, u dubini voda samo stoji. A jezera žive tako što se u njima dva puta godišnje izmijeni sva voda. Sada, sve je to ugroženo”, Prtenio je Turkalj što je čuo od prirodoslovaca.

“Mi nismo stručnjaci. Nismo ni ekološki osviješteni kao što su zaštitari prirode. Ali znate zašto smo ovdje? Pa mi ovdje živimo! Ovaj park hrani cijelu regiju, pa ako mi ovo dopustimo, tko će spriječiti?”, zapitao se Turkalj, koji je dodao i kako su 8 mjeseci obilazili institucije, ministarstva, ali uzaludno.

“Saslušali su nas, ali poduzeli nisu ništa. Bili smo prisiljeni dići ovaj šator, nismo to učinili samo zato da se slikamo. I varaju se ako misle da ćemo odustati. Pred velikim su problemom”, upozorio je Turkalj.

Uništava se naše blago, a sve je legalno i financirano čak i iz EU

Table na gradilištima dokaz su da je sve legalno, ali i da je gradnja financirana i poticana od strane Europske unije.

“Strukturno-investicijski fondovi EU, izgradnja i opremanje turističkog naselja ‘Fenomen Plitvice’. Korisnik: Potestas. Ukupno: 40 milijuna kuna, EU 10 milijuna kuna. Razdoblje: od 13. siječnja 2017. do 13. rujna 2018. Projekt sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj”, ističe šef gradilišta, a stoji i na tabli. On je želio ostati anoniman, ali je napomenuo da sve govori u vlastito ime.

“Imamo sve dozvole i sve radimo po zakonu. Ovaj je projekt prepoznala i Europa. Bila nam je inspekcija, svi su papiri čisti, sve je uredno, tu nitko ništa ne mulja, ne skriva. Ljudi su dobili uredne dozvole, proces je trajao godinama, kupili su zemljište, firme su angažirane na javnom natječaju, i sad vam netko stane na put, i kaže – ti ne možeš raditi. Pa kakvo je to ponašanje?! To je strašno! Pa i ja sam bio branitelj! Bila mi je i dužnost i čast braniti Hrvatsku, ali što bih ja sad trebao: ometati ljude na poslu? Zabranjivati? Smetati? Pa tim prosvjedom i meni se ugrožava posao! Mi točno znamo što smijemo, što ne smijemo – sve nam je propisano. Pa prošlo je vrijeme muljanja! Prosvjednici tvrde da će izvori presušiti. Pa možda će za pedeset godina biti apokalipsa! Ali, čekajte, ljudi, ovo se ne rješava ovako! Pa ovo je Teksas!”, izjavio je za Novi list.

Prosvjednici, pak, nemaju ništa protiv samih graditelja: “Zanima nas tko je to sve omogućio”.

Starosjedioci ne misle da su kuće od 120 kvadrata – “kućice”

Odmah uz gradilište živi Petar Ivanković, starosjedioc, a ujedno iz radnik na održavanju električnih vodova u Nacionalnom parku. Njegova kuća sazidana je sedamdesetih.

“Dozvole su date, a jesu li trebale biti, to je druga priča. Veliki slap je blizu, još prije Domovinskog rata ovdje se govorilo o izmještanju cijelog ovog sela, a vidi sada ovo”, zgrožen je Ivanković, koji dodaje da ej selo Plitvica minijaturno, “tu živi petnaestak, dvadesetak starosjedilaca”.

“Prostorni plan donijeli su svi. općina, županija, Sabor… Potpisalo ga sto inženjera, doktora, magistara… Sve izglasano, legalno… E sad, je li logično da se ovdje grade, kako kažu, apartmanske kućice od 120 kvadrata? Pa budimo realni, kućica od 120 kvadrata nije kućica, nego kućetina!”, dodaje.

On je, pak, do svoje stare kuće podignuo malu drvenu izbicu od 35 kvadrata i dobivanje dozvole za njega nije bilo tako lako.

“Dozvolu sam čekao tri godine. A neki za ove ‘kućice’ dozvole dobiju za mjesec dana. Pa da, logično…”, zaključio je ivanković u sarkastičnom tonu.

 


Komentari