BESPLATNA PUTOVANJA VLAKOM: Dobra vijest za djecu i učenike, evo do kada vrijedi ova pogodnost

Foto: Dusko Jaramaz/ Pixsell

Djeca te učenici osnovnih i srednjih škola do 31. prosinca iduće godine mogu se besplatno voziti javnim željezničkim prijevozom na području Hrvatske. Naime, Vlada je donijela zaključak o uvođenju spomenutog pilot-projekta.

Učenici će tako imati neograničena svakodnevna putovanja, od mjesta stanovanja do škole. Vlakom u okviru 2. razreda besplatno će moći putovati i na izlete, ljetovanja i slično.

Cilj projekta je uz povećanje mobilnosti djece i učenika, kroz demografsku revitalizaciju, smanjiti iseljavanje u urbana područja i pružiti potporu djeci koja dolaze iz ruralnih krajeva, ali i revitalizirati promet putničkih vlakova na nerazvijenim područjima, stoji u priopćenju Vlade.

Oni najmlađi, pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljiv datum rođenja, poput zdravstvene ili osobne iskaznice, a karte se preuzimaju na blagajnama ili u vlaku. Učenici će dobiti pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Isto vrijedi i za djecu do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu.

Besplatna putovanja odnose se na mjesni i međumjesni prijevoz. Više informacija o izradi pametnih kartica dostupno je na ovoj poveznici.

Također, u priopćenju stoji kako je Vlada na sjednici održanoj 23. rujna 2021. godine donijela odluku da stanovnici pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke županije ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske, do kraja ove godine.


Komentari