BEROŠ UDARIO PO ŠEFOVIMA BOLNICA! Oni uzvraćaju: ‘Ako ovo prođe momentalno dajem ostavku’

Vili Beroš (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Ravnatelji bolnica, njihovi zamjenici i pomoćnici te svi predstojnici i pročelnici klinika više neće smjeti raditi u privatnim ustanovama izvan radnog vremena.

Prema nacrtu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebao biti donesen do kraja godine, privatni rad se zabranjuje svim liječnicima koji imaju rukovodeće pozicije u bolnicama.

Također, odredbom koja će propisivati da “ako postoje poteškoće u organizaciji rada, odnosno prevelik broj prekovremenih sati ili preduge liste čekanja, koje onemogućuju osiguranje medicinski prihvatljivog vremena za ostvarivanje zdravstvene zaštite, ministar može zatražiti od ravnatelja da ukine dozvole onim liječnicima koji inače imaju pravo na privatan rad izvan radnog vremena”, uvode se ograničenja i za odjelne liječnike.

“Privatni sektor u zdravstvu je sastavni dio našeg cjelokupnog zdravstvenog sustava, ali on ne može i ne smije biti nadomjestak određenih neučinkovitosti javnog zdravstvenog sustava. Vjerujem da naše liječnice i liječnici savjesno i odgovorno rade svoje poslove, ali stanje lista čekanja za preglede i medicinske zahvate traži od nas da se dodatno organiziramo na svim razinama kako bismo pacijentima omogućili kvalitetne medicinske usluge u što je moguće primjerenijem vremenu, posebno u situacijama kada je faktor vremena kod pojedine bolesti presudan”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Šefova klinika su počeli prijetiti otkazima na šefovska mjesta, ali i odlaskom iz javnih ustanova.

“Vjerujem da ovaj zakon neće proći, ali ako prođe, momentalno dajem ostavku na mjesto šefa klinike kojoj sam na čelu. Počet ću raditi po tim navodnim normama koje će sigurno biti manje od onoga koliko sad radim i povlačim suglasnost da radim više od 48 sati tjedno”, kazao je šef jednog od zagrebačkih KBC-ova, za Jutarnji list.

S njim se slažu i brojni drugi kolege. I u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika smatraju da je ovaj prijedlog pogrešan.

Komentari