Beroš potvrdio: ‘Od utorka se uvode brzi testovi na koronu’, Markotić otkrila čeka li nas lockdown

Photo: HINA/ Admir BULJUBASIC/ abu / POOL

Ministar zdravstva, Vili Beroš danas je gostovao u RTL-u Danas i najavio kako u utorak u Hrvatsku u uporabu stižu brzi testovi koji se već koriste diljem Europe. Beroš je objasnio i u kojim su slučajevima ovi testovi relevantni.

“Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto“, rekao je Beroš.

Građani koji imaju simptome proći će određeni probir i temeljem toga biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja. Cijena testova još nije poznata, kada dođu u RH, HZZO će ju formirati.

Ministar zdravstva dotaknuo se i teme lockdowna.

“To je zadnja opcija, mislim da ona nije realna. Svaki dan epidemiološka struka i Stožer komparativno evaluira zemlje u Europi. Neke su uvele lockdown i prije 15 dana i rezultati su izostali, kao u Nizozemskoj i Belgiji. Mislim da je jedan adekvatan balans između očuvanja gospodarskih aktivnosti i maksimalnog čuvanja zdravlja i života ono što je ustvari optimum” izjavio je.

“Ukoliko mjere ne budu učinkovite, imamo dodatne koje se prvenstveno odnose na ograničavanje radnog vremena, okupljanja, na rad od kuće i rad u smjenama”, dodao je Beroš.

Po pitanju situacije u KB Dubrava, Beroš je jasno izjavio da su ravnatelji odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali i on kao ministar ne bježi od odgovornosti.

Rravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, gostovala je u dnevniku HRT-a, u kojem je na upit o lockdownu rekla da ga vjerojatno neće biti.

Klasičnog lockdowna koji smo imali u prvoj fazi vjerojatno neće biti, niti je zasad uveden do kraja igdje takav u Europi”, izjavila je.

Također je naglasila kako je od iznimne važnosti ne okupljati se u većem broju u zatvorenim prostorima, te zračiti prostorije kako bi aerosol izašao.

Komentirala je i brze testove, kao i činjenicu da Slovaci koriste isključivo navedenu vrstu testiranja.

“Mislim da se Hrvatska od samog početka jako dobro postavlja prema testiranju, da smo usmjereni na ljude koji su bolesni”, objasnila je Markotić, te dodala da su Slovaci svjesni da taj test nosi 30 do 50 posto lažno negativnih.

“Hrvatskoj je bitno da čim prije detektiramo pozitivne slučajeve, da se oni čim prije hospitaliziraju ili da se informacije jave epidemiolozima. Dakle, naš princip će biti – i za to su ti brzi antigenski testovi dobri – da će oni koji imaju simptome biti testirani tim testovima. Ako su pozitivni, rezultat će biti vrlo brzo. Ako su negativni, to ne možemo uzeti kao zlatni standard, zlatni standard je i dalje PCR, i taj će uzorak biti dodatno testiran na PCR”, rekla je za u Dnevniku HRT-a.

Kada je riječ o izdržljivosti našeg sustava, Markotić je rekla da je sigurna da ćemo izdržati jer je Hrvatska imala već izvanredne okolnosti.

“Sigurna sam da ćemo izdržati, da smo navikli na izvanredne situacije. Sjetite se i Domovinskog rata, kako je trebalo zbrinjavati i ranjenike i sve. Mi imamo snage i spremnosti u okviru zdravstvenog sustava učiniti sve da zbrinemo bolesnike. Da će biti teško, bit će teško, ali vjerujem da ćemo to uspjeti”, zaključila je.


Komentari