Beroš potvrdio da je pokrenuta procedura za doniranje organa preminule djevojčice u Klaićevoj: ‘Potrebni su potpisi roditelja’

Foto: Edina Zuko/PIXSELL/ iLUS

Smrt dvoipologodišnje djevojčice iz Nove Gradiške u Klaićevoj bolnici, zavila je Hrvatsku u crno. Djevojčica je preminula zbog preteških ozljeda koje joj je nanijela majka.

O navedenom se glasio i ministar zdravstva Vili Beroš izrazivši žaljenje i veliku tugu. Potvrdio je i da je pokrenuta procedura za doniranje organa, no da su za to potrebni potpisi njezinih roditelja. Podsjetimo, roditelji djevojčice nalaze se u istražnom zatvoru, a majci (24) prijeti do 15 godina zatvora.

“Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima”; rekao je Beroš za N1.

“Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja”, objasnio je Beroš proceduru te dodao kako se organi darivatelja dodjeljuju pacijentima koji su na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među zemljama članicama Eurotransplanta.

“Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta”, objasnio je ministar zdravstva.


Komentari