Beroš poručio: ‘Povećat ćemo broj kreveta u bolnicama i covid ambulanti za testiranje koje će raditi vikendom’

Photo: Dragan Matic/CROPIX/POOL/PIXSELL

“Dali smo naputak da se povećaju brojevi kreveta u primarno intenzivističko-respiratornim centrima”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš koji je s ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom održao hitan online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.

Istaknuo je da treba posebnu brigu posvetiti zdravstvenom kadru.

“Činjenica je da liječnici i sestre obolijevaju od covida i to može biti određeni problem”, dodao je Beroš, kazavši da se nadaju da neće svi dijelovi Republike Hrvatske u isto vrijeme oboliti te da će se na taj način taj problem rješavati, piše N1.

Na sastanku je odbačena opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od covida-19. “To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos”, rekao je Beroš, dodavši da je na proljeće ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji.

Cilj im je, kaže Beroš, naći optimalan model za zbrinjavanje covid pozitivnih bolesnika pa dodaje kako imaju spremne još neke modele – sve bolnice će biti covid pozitivne bolnice, no Beroš ističe kako se nadaju da će spriječiti širenje epidemije – “ako se pazimo, držimo distancu i nosimo maske, onemogućit ćemo širenje virusa”.

Potom je šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da u situacijama kada su velike brojke, epidemiološkim timovima teško kontaktirati sve oboljele i staviti kontakte u izolaciju, stoga traže pomoć u drugim strukama. “Ministar je potpisao više od 100 dozvola za zapošljavanje. Dodatno smo razgovarali o boljoj suradnji primarne zdravstvene zaštite i epidemiološke struke, prvenstveno u traženju kontakata”, rekao je.

“Zasad imamo 27 laboratorija koji obavljaju dijagnostiku. Registracija novih laboratorija bit će predmet daljnjih rasprava”, poručuju.

Kad je u pitanju testiranje vikendom, istaknuo je kako se radi na tome da se poveća broj covid ambulanti u Zagrebu koje će raditi vikendom. Što se tiče HZJZ-a i gradskog zavoda, traži se prometno rješenje i nova lokacija za dodatno testiranje.

Beroš je rekao da bolnice ipak neće nastaviti funkcionirati u potpuno nepromijenjenom obliku.

“Bolnice će se prilagoditi, u nekima će se reducirati hladni pogon. Napravit ćemo sve da omogućimo pružanje zaštite svim bolesnicima, do kada to bude moguće. Reduciranje hladnog pogona neće biti tendencija”, kazao je.

Dodao je kako sada trezvenije razmišljaju i možda je bolje covid pozitivne pacijente prije Arene smještati u bolnice koje su ipak, dodaje, zdravstvene ustanove.

Cjepivo su naručili, kaže Capak, dok još nisu znali za covid – 460.000 doza, 100.000 doza više nego lani. Tijekom epidemije pokušali su nabaviti dodatne doze, no proizvođač je otkazao. “S drugim proizvođačem smo dogovorili isporuku 130.000 doza koje će doći početkom 12. mjeseca”, pojasnio je, prenosi N1.


Komentari