Beroš o važnosti pravovremenog posjeta liječniku: ‘Građani zbog straha ili banaliziranja simptoma sami sebe zakidaju za blagodati medicine i našeg zdravstvenog sustava’

Vili Beroš (Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ)

U nedjelju je u Zagrebu prvi puta obilježen Dan preživjelih protiv raka, a tom se prigodom željelo ukazati na važnost prevencije u suzbijanju ove opake bolesti.

“Svi preživjeli od raka u Hrvatskoj zaslužuju naše najveće poštovanje i priznanje za neizmjernu hrabrost, entuzijazam i snagu kojom su prebrodili ovu opaku bolest koja pogađa svaku treću osobu u Hrvatskoj”, rekao je ministar Beroš i dodao kako je ključan pravovremeni odlazak liječniku i prepoznavanje važnosti Nacionalnih preventivnih programa.

“To ih čini našim najsnažnijim zagovarateljima prevencije u brizi za zdravlje nacije”, istaknuo je Beroš u povodu obilježavanju prvog Dana preživjelih protiv raka u Hrvatskoj na Cvjetnom trgu, koji je okupio preživjele protiv raka te brojne predstavnike udruga, organizacija i djelatnika iz zdravstvenog sustava.

Prema najnovijim podacima Eurostata za 2020. Hrvatska se, u odnosu na 2019., spustila s drugog mjesta po smrtnosti od raka na nešto niže četvrto mjesto.

To predstavlja pomak u pozitivnom smjeru, ali i upozorava da naši građani boluju više od prosjeka Europske unije uslijed kasnijeg odlaska liječniku, nezdravih navika, nedovoljne zdravstvene pismenosti kao i starenja populacije.

Ministar je istaknuo kako građani zbog straha ili banaliziranja simptoma sami sebe zakidaju za blagodati medicine i našeg zdravstvenog sustava.

“Stoga su upravo naši reformski koraci usmjereni na reviziju postojećih Nacionalnih preventivnih programa i izradu novih te smo intenzivirali i aktivnosti oko preventivnih pregleda kao i dodatnog promicanja zdravih životnih navika i podizanja zdravstvene pismenosti kroz međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja”, poručio je ministar.


Komentari