BEROŠ O NOVOM SOJU: ‘Jako je važno cijepiti se, to će smanjiti širenje epidemije’

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

U srijedu je objavljeno da je u Hrvatsku stigao novi soj koronavirusa. Za sada ima osam potvrđenih slučajeva, a mjere vrijede do 15. veljače. Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je jako važno cijepiti se, jer će to spriječiti širenje pandemije.

Dodao je da su sva cjepiva s kojima se raspolaže sigurna, te da popuštanje mjera trenutno nije u fokusu.

“Mjere nisu bile u fokusu. Završili smo s raspravom o cjepivu. Svi naglašavaju da se treba cijepiti s cjepivom koje imamo. Sva su sigurna. Nema značajnijeg širenja epidemije u ovom trenutku, temeljit ćemo odluke na zdravom razumom. Svi smo suglasni da ne treba pooštravati, ali ne treba ni popuštati”, zaključio je na sastanku Znanstvenog savjeta.

Iz Vlade i Stožera ranije je najavljeno da bi moglo doći do popuštanja mjera zbog povoljne epidemiološke situacije, ali u međuvremenu je došlo do pojave britanskog soja virusa koji se širi puno brže.

“Danas ćemo imati Znanstveni savjet Vlade gdje će se razgovarati o tome. Moramo uzeti u obzir i vremensku prognozu koja najavljuje vrlo niske temperature. Sve to ćemo uzeti u obzir. Nova varijanta je, čini se, prisutna od 20. siječnja, koliko znamo. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu, već padaju. Možda ne u stopama kao u početku, ali i dalje padaju. Oko ovog pitanja će se još puno govoriti kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštititi ljude, a s druge odluku koja mora biti racionalna, i kad je u pitanju zaštita zdravlja i ekonomske aktivnosti”, rekao je na presici Stožera Davor Božinović.


Komentari