Beroš o cjepivu: ‘Imunitet se ne može steći odmah, poanta je što prije početi s cijepljenjem’

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš, prilikom današnjeg posjeta Sisku, gradu koji je pogođen potresom, naglasio je kako je zadatak ministarstva reorganizacija djelovanja zdravstvene zaštite u širem području koje je pogođeno razornim potresom, da je nužna prilagodba novim okolnostima i da treba preraspodijeliti bolesnike sa područja Sisačko-moslavačke županije u zagrebačke bolnice.

Zahvalio je djelatnicima bolnice koji su od potresa u novonastalim okolnostima proveli 32 prijema bolesnika i više od 90 pregleda. Osvrnuo se i na stanje zgrade bolnice u Petrinji te izvijestio da je privremeno neupotrebljiva i nažalost neće se moći na brz način osposobiti.

Dodao je kako je na potresom pogođeno područje došlo dovoljno brzih antigenskih testova za testiranje na koronavirus svih onih koji ulaze u zdravstveni sustav. Kazao je kako i ne očekuje da će se svi cijepiti, ali da će svakako apelirati i zamoliti da se cijepi što veći broj jer je to preduvjet za sprečavanje širenja epidemije.

“Svi skupa moramo znati da vrijeme stjecanja imuniteta ne nastaje odmah, ono traje tri – četiri tjedna. Čim prije se započne, prije će se stvoriti imunitet, to je ono što je poanta”, istaknuo je Beroš.

Izvijestio je kako su u Petrinji postavili kontejnere za hitnu medicinsku pomoć čija je zgrada uništena.

Ravnatelj bolnice u Petrinji, Tomislav Dujmenović rekao je kako u bolničkim šatorima leži desetak bolesnika nad kojima se vrši dijagnostička obrada.

“Nakon toga dogovaramo premještaj u bolnice u Zagrebu za sve kojima je potrebno daljnje liječenje. S ministrom smo dogovorili i način na koji će se to dugotrajnije rješavati, barem jedno desetak dana”, kazao je Dujmenović.

Apelirao je i na izvođače radova na novoj zgradi bolnice da čim prije nastave s gradnjom, istaknuvši da bi nova zgrada riješila sve njihove probleme.

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije te je pružio podršku djelatnicima zavoda koji su se cijepili te im zahvalio na svemu što čine za građane.

Nakon posjeta sisačkoj bolnici, Beroš će se u Petrinji susresti s epidemiolozima, posjetiti razrušenu hitnu službu te kamp civilne zaštite.


Komentari