Beroš najavio: Brzim antigenskim testom kod liječnika opće prakse do covid potvrde

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Kasno poslijepodne ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolozima, a glavna tema razgovora bila je najava prema kojoj će se i na temelju brzog antigenskog testa moći dobiti covid potvrda koja bi vrijedila samo za Hrvatsku, prenosi Jutarnji.

Beroš je nakon sastanka izjavio da epidemiolozi smatraju da upotreba testova za dokazivanje zaraze koronavirusom doživljavaju “novi vid”.

Foto: Screenshot

“S obzirom na pojavu boljih antigenskih testova i na vrijeme njihove reakcije, epidemiolozi misle da u ovom trenutku njihova upotreba doživljava novi vid. Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva, sve u kontekstu suzbijanja epidemije. Jučer je HZZO u kontekstu prilagodbe novoj varijanti izmijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, bio je ovo dobar sastanak”, izjavio je Beroš.

Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, najavio je da će brze antigenske testove raditi liječnici opće prakse u svojim ordinacijama.

“Nakon jednog sastanka koji je prilagođen u novonastaloj situaciji reagirali smo jednim analitičkim pristupom gdje smo aktivirali sve naše ustanove koje su mogle raditi brze antigenske testove tako da ćemo financirati te testove u brzom postupku. U primarnu zdravstvenu zaštitu spada obiteljska medicina, stomatologija i pedijatrija. To su ordinacije koje mogu obavljati testiranja. Već je ranije određena cijena postupka, kao i samog testa. Ona ordinacija koja će raditi testove koji su donirani iz robnih rezervi bit će plaćena samo za rad, a oni koji će ih sami nabavljati bit će plaćeni i za sam test”, izjavio je Vukelić, a prenosi Jutarnji.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Koliko će to sve koštati ne znam odgovoriti. Ovisi koliko će se testova koristiti – zadnja cijena bila je nešto manje od 6 kuna po jednom brzom antigenskom testu”, najavio je Capak.

Što se tiče trajanja covid potvrde, tu nema razlike, rekao je Capak i objasnio – “brzi antigenski test u svrhu toga da ostvarite neko pravo vrijedi 48 sati, a PCR vrijedi 72 sata”.

Komentari