Benčić: ‘Imamo 34 potpisa zastupnika za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sandra Benčić izvijestila je u utorak da su prikupili 34 potpisa zastupnika za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti odluke o Covid potvrdama.

Rekla je da to ne rade zbog sadržaja, tj. ne covid potvrda kao takvih već zbog načina na koji se ta odluka donijela.

Pod time smatra da se sve odluke kojima se ograničavaju ljudska prava za vrijeme pandemije, a koja se smatra izvanrednim stanjem, moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru, odnosno po članku 17. Ustava.

“Da smo od početka djelovali na takav način, uspjeli bismo na bolji način stvoriti jaču društvenu koheziju i konsenzus oko cijepljenja”, smatra Benčić.

Za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti potrebni su potpisi petine zastupnika, a Klub zeleno-lijevog bloka prikupio ih je 34 i to zastupnika klubova SDP-a, Socijaldemokrata, IDS-a, Centra i GLAS-a te HSS-a i RF-a, navela je Benčić.

Osim toga, Benčić je najavila da su spremni zatražiti ocjenu ustavnosti i postupka donošenja izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zarazih bolesti kojima se propisuju kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje Covid potvrda, a o kojem će Sabor glasovati u srijedu.

“Tražimo i da se o kaznama za Covid potvrde odlučuje dvotrećinskom većinom i u slučaju da to neće biti tako, spremni smo tražiti ocjenu ustavnosti postupka odnosno glasanja, da zakon nije izglasan potrebnom većinom”, rekla je Benčić.


Komentari