Belgijski znanstvenici istražili: Hrvati su otporniji na koronavirus od Talijana i Španjolaca?

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Za neke je ljude Covid-19 poput jače prehlade, dok je za druge to teška, pa čak i smrtonosna bolest.

Iako je koronavirus pogodio cijeli svijet, nisu sve zemlje na istom udaru. Primjerice, Covid-19 jako je pogodio Italiju i Španjolsku, dok je u skandinavskim zemljama prijavljeno znatno manje smrtnih slučajeva od prosjeka, a broj umrlih je također relativno nizak u balkanskim zemljama, piše Jutarnji list.

“Genetske razlike objašnjavaju zašto su neke zemlje više pogođene”, tvrde belgijski znanstvenici sa Sveučilišta Gent.

Oni su proveli zanimljivo istraživanje o povezanosti zemljopisne distribucije jednog gena, tzv. ACE1 D (polimorfizam gena ACE1) i Covida-19 u 25 zemalja sjeverne Afrike, Azije i Europe, uključujući i Hrvatsku.

Belgijski su znanstvenici pokazali da je 48 posto varijabilnosti u prevalenciji bolesti povezano s učestalošću gena ACE1 D u populaciji.

Kao što je poznato, SARS-CoV-2 koristi svoj membranski protein S za vezanje na stanične receptore u našem tijelom, a u svome prodoru u stanicu virus se oslanja na receptor ACE2.

No, istraživanja pokazuju da je gen ACE1 D povezan s niskom ekspresijom receptora ACE2. Kao rezultat toga, stanice sadrže manje receptora koji omogućuju infekciju koronavirusom. Zanimljivo je da se učestalost gena ACE1 D u populaciji razlikuje od zemlje do zemlje, posebno u Europi.

“Što više stanovnika ima gen ACE1 D, to je manje infekcija i smrtnih slučajeva zabilježeno u toj zemlji. Primjerice, ACE1 D je češći na istoku Europe. Istovremeno, možete vidjeti kako se ozbiljnost epidemije Covida-19 smanjuje kako se krećete iz zapadne u srednju i istočnu Europu. Da bismo se efikasnije borili protiv virusa, trebali bismo obratiti mnogo više pozornosti na to tko živi u tim zemljama te kako se te populacije genetski razlikuju”, rekao je za portal Reddit prof. Joris Delanghe sa Sveučilišta Ghent i jedan od autora studije.

Genetika krvnih grupa, također, može pružiti neki uvid u to hoće li se netko zaraziti koronavirusom, navodi ugledni časopis Scientific American osvrćući se na studiju kineskih znanstvenika sa Sveučilišta Zhongnan u Wuhanu iz ožujka.

“Osobe s krvnom grupom A mogle bi biti podložnije zarazi koronavirusom, dok su oni s krvnom grupom 0 najotporniji na infekciju”, zaključili su znanstvenici nakon analize 2173 pacijenta zaražena virusom u tri bolnice u Wuhanu i Shenzhenu te usporedbe sa zdravom lokalnom populacijom.

Među analiziranim uzorcima bili su i oni koji su potjecali od 206 pacijenata koji su preminuli od Covida-19 u Wuhanu. Od 206 umrlih, njih 85 imalo je krvnu grupu A, a 52 nulu. Isto tako, i najviše zaraženih stanovnika Wuhana (38 posto) bili su oni s krvnom grupom A, dok je 26,4 oboljelih imalo B, a 25,8 krvnu grupu 0.

Daljnja genetska komponenta osjetljivosti na novi koronavirus može se nalaziti u genima koji kodiraju ljudske leukocitne antigene (HLA). Riječ je o proteinima, svojevrsnim markerima na stanici koje nasljeđujemo od roditelja, a koji tijelu pomažu da identificira strana tijela i od njih se zaštiti. Kod svakog pojedinca HLA geni kodiraju za tri različite klase proteina. Ovisno o tome koje HLA imate, vaše je tijelo možda bolje ili lošije opremljeno za borbu protiv određenih mikroba, uključujući koronavirus SARS-CoV-2.

U tijeku je nekoliko projekata koji će ispitati povezanost određenih genskih varijanti s ozbiljnim slučajevima Covida-19. Primjerice, dr. Jean-Laurent Casanova iz dječje bolnice Necker za djecu u Parizu i Sveučilišta Rockefeller u New Yorku koordinira projekt čiji je cilj identificirati genske varijante koje potiču razvoj posebno teških oblika Covida-19 kod ljudi mlađih od 50 godina.

Komentari