Beč odbio novi prijedlog iz Zagreba: ‘Razmatrali smo tu opciju, ali to nije moguće, evo i zašto‘

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje, javlja u utorak austrijska novinska agencija APA.

“Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku”, rekla je za agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Razlog za takvu odluku je činjenica da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu, dodala je.

Upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Ova mjera natjerala je brojne austrijske turiste da prekinu odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.


Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje glede putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regijama u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.

“Odluka austrijskih vlasti da je od jučer po povratku iz Hrvatske potrebno predočenje testa na Covid-19 ili odlazak u samoizolaciju sigurno će doprinijeti smanjenju turističkog prometa s tržišta Austrije u narednom razdoblju.

Riječ je o tržištu koje se u dosadašnjem dijelu kolovoza nalazi na šestom mjestu s ostvarenih više od 635 tisuća noćenja, što je oko 60 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju”, poručili su iz Hrvatske turističke zajednice.

APEL GREADONAČELNIKA: Mole se sugrađani da ne odlaze na testiranje na COVID-19 na ‘Štampar’, jer su prevelike gužve!

Komentari

loading...