BDP MUNJEVITO RASTE: Imamo najbrže rastuće gospodarstvo u Europi

Facebook / Ilustracija

Porasle su najvažnije sastavnice BDP-a.

Hrvatsko gospodarstvo bilježi značajne poraste, naime BDP je u trećem tromjesečju veći za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo govori da se radi o najbržem rastu u posljednjih osam godina, a podtke je objavio Državni zavod za statistku.

Rast je u skladu s očekivanjima jer je osam ekonomista koji su sudjelovati u anketi Hine procijenilo da bi se on mogao kretati između 2,5 i 3,3 posto, odnsno da bi na godišnjoj razini trebalo porasti baš za 2,9 posto.

Ovo je već osmo tromjesečje u kojem BDP raste i to brže nego u predhodnom kada je gospodarstvo bilo jače za 2,8 posto. Ovo je najbrži rast još od 2008. godine kada je BDP rasao po istoj stopi.

Na povećanje BDP-a najviše je utjecao rast izvoza usluga, pri čemu su najznačajnije ode turističke.  I doprinos domaće proizvodnje bio je pozitivan, a među njegovim sastavnicama najsnažniji utjecaj na gospodarske aktivnosti posljedica je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos za neto inozemnu potrošnju bio je pozitivan za 1,4 postotna boda.

Ostale najvažnje sastavnice BDP-a također su porasle, a među njima se nalazi i državna potrošnja koja je porasla za 2,1 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital porasle 2,9 posto, a potrošnja kućanstava 3,0 posto.

U odnosu na predhodni kavartal BDP je u trećem tromjesečju jači za 1,7 posto, govore sezonski prilagođeni podaci, po čemu je Hrvatska uvjerljivo nabrže rastuća u Europskoj uniji.


Komentari