Banožić: ‘Milanović je psihijatrijski slučaj’, on mu uzvratio: ‘Očekujem da Plenković malo ‘pridavi’ svog malog Baneta’

Foto: Pixsell

Drami između predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, ne nazire se kraj. Nakon razmjene optužbi putem priopćenja, ministar i predsjednik susreli su se u Vukovaru gdje su sudjelovali na obilježavanju 30. godišnjice slamanja obrane naselja Lužac- Iako su se rukovali, Milanović je istaknuo da s Banožićem nije moguće surađivati.

“Ministar koji optužuje predsjednika i vrhovnog zapovjednika koji je na izborima dobio više od milijun glasova, a on tisuću, i opet uvažavam njegovu zakonsku poziciju – mi nismo isti. Čak i da je taj omjer jednak, zna se tko je vrhovni zapovjednik i tu ja moram stati da ne bi zaratili s nekom susjednom državom, jer ovo što se događalo zadnja dva dana, lako što je to neistina, nego je opasno.

Da sam na strani ljudi u Sarajevu reagirao bih isto kao oni, to je tako neodgovorno. Tu ih razumijem. Vidjeli ste i sami u dopisu načelnika glavnog stožera. Nema ministra, moj isključivi sugovornik je predsjednik Vlade”, poručio je predsjednik i dodao da očekuje od Plenkovića da riješi problem, a to je Banožić.

Neka ga riješi nekako”, dodao je.

“Došao je potpuno nepripremljen, neuk i užasno agresivan, lokalni stranački gaulajter, voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjednikom i biti mu i na usluzi, a on radi sve suprotno”, govorio je Milanović o Banožiću i ponovio da je resorni ministar “kriminalno” umirovio Burčula te da će inzistirati na njegovom vraćanju u sustav.

Upozorio je da će na skorašnjoj sjednici Vijeća za obranu, ukazati na to da se Hrvatska vojska nalazi u ozbiljnoj materijalnoj krizi jer se  potpuno zanemaruju potrebe vojske.  Plenkovićev komentar da on provodi “puzajući državni udar”, Milanović je ocijenio krajnje neozbiljnim i alarmantnim te ustvrdio da je premijer “puzajući državni udav”.

“To je još jedna krajnje neozbiljna i alarmantna izjava jednog predsjednika Vlade koji bi moga objasniti što to uopće znači. Ali, s obzirom na to da je on puzajući državni udav, očekujem da on malo ‘pridavi’ svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne. Banožić je postao problem države”, zaključio je Milanović.

O svemu se oglasio i Mario Banožić koji je ustvrdio da je Milanović “psihijatrijski slučaj”, a na pitanje je li vrijeme za njegov opoziv odgovorio:

“Naravno da je. Odavno je bio, ali kad pogledate njegovo ponašanje, biste li vi zaključili nešto drugo osim ovog što sam ja rekao”.

No nije želio odgovoriti hoće li HDZ pokrenuti postupak opoziva predsjednika Republike. Kazao je i da je Milanović današnjim ponašanjem pokazao da ne poštuje žrtvu Vukovara.

“Nakon polaganja vijenaca bila je misa, ja sam sa svojim članovima tima otišao na misu zadušnicu, a oni su otišli na kavu, dogovarati sitna strančarenja i buduću politiku”, poručio je Banožić i prokomentirao odlazak na kavu Milanovića s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Poručio je i da se Milanović koristi “jezikom uličara” i radi međunarodnu štetu Hrvatskoj.

“To je čovjek bez karaktera. Nazivati nekoga pogrdnim riječima, lažljivcem, opuškom, da će on nekoga umiroviti, nabolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi”, izjavio je i dodao da ga može biti sram “za sve što je izrekao danas”.

“Milanović uvodi politiku u vojsku, to sada radi preko načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja. Znate li koliko su puta generali dobivali zabranu da polažu vijenac sa mnom? Generali su dobivali zabranu da polažu vijenac s ministrom obrane. Pa što je to nego jadna politika jednog iskompleksiranog čovjeka”, ogorčen je Banožić.

Otkrio je i da dobiva hrpu uvreda da je lažov pa će objaviti dokumente iz kojih će se vidjeti Milanovićevo nepoštivanje Zakona o obrani.

Komentari