BANKE IZGUBILE BITKU Ustavni sud odbacio tužbe za kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima!

Facebook

Nadalje, ocijenio je da u većini prijedloga nisu navedeni ustavnopravno relevantni razlozi koji bi ukazivali na sumnju da osporene odluke nisu u suglasnosti s Ustavom ili zakonom.

Ustavni sud RH donio je sve navedene odluke odnosno rješenja sa 10 glasova za i 3 glasa protiv, objašnjava se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Naime, sud mora donijeti odluku o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda RH Rev-2221/2018, kojom je potvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u kreditima ugovorenim između 2004. i 2008. godine.

Iz Udruge Franak ističu kako je to vrlo važna odluka jer su u spomenutim kreditima banke korištenjem nepoštenih odredaba o kamati i valuti CHF nezakonito naplatile 10 milijardi kuna tijekom otplate kredita.

“To znači da zajedno sa zateznim kamatama duguju svim tim obiteljima oko 20 milijardi kuna”, naglasili su iz Udruge Franak.

Podsjetimo, nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom Rev-2221/2018 potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podignule su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije.

Iščekujući tu važnu odluku, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić je rekao da “ako ustavne tužbe banaka budu odbačene, kolektivni slučaj franak bit će zaključen i zatvoren, i više neće biti niti jedne zapreke za obeštećenje na temelju privatnih tužbi za sve oštećenike s takvim kreditima”.

No, naglasio je i kako Sud EU još mora donijeti zadnju odluku o pravima potrošača koji su konvertirali CHF kredite.


Komentari