BALKANSKE VODE: Izvrstan projekt za bolju budućnost

Udruga ljubitelja stripova StripOs iz Osijeka pokrenula je projekt Balkanske vode.

Tijekom ljeta 2015. odradili su u Gunji, Obrenovcu, Maglaju i Doboju radionice crtanja stripova s djecom na teme poplava iz 2014. Stripove, uz iskrene priče iz mjesta, fotografije šteta i otpada u rijekama, slažu u knjigu od 156 strana.

plakat hr 300

“Knjigu ćemo na proljeće 2016. dijeliti djeci u spomenutim mjestima u zamjenu za po 5 komada plastične ambalaže (korištene boce i kesice). Cilj nam je da se otpad više ne baca u rijeke. I da mi stariji dječjim postupkom prikupljanja otpada sami shvatimo što znači poštivati prirodu.”, poručili su iz StripOs-a.

Ukupno planiran budžet za provedbu projekta iznosi 4.000 USD od kojih se 3.000 USD planira pribaviti putem grupnog financiranja preko Indiegogo crowfunding platforme. Skupljena sredstva utrošiti ćemo za tisak 1500 knjiga koje dijelimo djeci u 4 spomenuta mjesta u zamjenu za plastični otpad. Sva dodatno prikupljena sredstva ulažu se u daljnji tisak knjiga, promocije, izložbe i prikupljanje plastične ambalaže u nizu mjesta uz tok rijeke Save koja prolazi kroz sve tri zemlje, zatim Bosne, Morave i drugih.

Projekt bi provodili godinama s ciljem da u što većoj mjeri ekološki osvjestimo stanovnike ovih, ali i ostalih prostora. Čiste rijeke znače život, nama danas i generacijama koje dolaze.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Udruga ljubitelja stripova StripOs Osijek, osnovana 2009. godine, sa glavnim ciljem očuvanja baštine stripa i poticanje kreativnog stvaralaštva djece i mladih. Radeći Festival dječjeg stripa u Gunji 2015., rodila se ideja izrade regionalnog humanitarno-ekološkog projekta koji bi obuhvatio područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije pogođene poplavama 2014.[/box]

Video rada s djecom pogledajte OVDJE

 


Komentari