BAKAMA I DJEDOVIMA JE DOSTA! Sindikat i Matica umirovljenika traže da oni siromašniji prestanu uzdržavati unuke

Photo: Robert Anic/24sata

Kako stvari stoje, bakama i djedovima je prekipjelo pa su Matica i Sindikat umirovljenika uputili zajedničku inicijativu minustru uprave Ivanu Malenici. Naime, od nadležnog tijela traže izmjene i dopune Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju te Ovršnog zakona, jer žele da se zaustavi prebacivanje tereta države na leđa baka i djedova.

Sve se više umirovljenika obraća Pravnom savjetovalištu SUH-a žaleći se da je sve više njih moraju uzdržavati unučad sukladno Obiteljskom zakonu iz 2014., piše Mirovina.

Odredbe Zakona, točnije članak 288. stavak 2, propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima. No činjenica jest i da je 61 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna, a svaki treći umirovljenik u riziku siromaštva, pa se i principijelno, Matica i sindikat umirovljenika protive da bake i  djedovi budu obveznici plaćanja.

“Situacija u kojoj jedan roditelj ne živi s djetetom dovoljno je uznemirujuća i stoga za obiteljski odnos nije poticajno kažnjavati bake i djedove, umjesto da se njeguju dobrovoljni bliski odnosi”, smatraju u Matici i Sindikatu umirovljenika.

Također, smatraju nužnim hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu određene pravomoćnom sudskom odlukom, a kojim bi bili razrađeni i kriteriji za djedove i bake koji opravdano nisu u mogućnosti preuzeti obvezu uzdržavanja unuka. Tako bi se propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi, odnosno moglo bi ga se ovršiti u korist države.

Komentari