ASTRAZENECA I NENOŠENJE MASKE? Capak: ‘Svi bi ju trebali nositi, nijedno cjepivo ne štiti sto posto’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Nošenje maske mnogima je već došlo “preko glave”, no ipak ovaj način zaštite pokazao se dobrom preventivom u zatvorenim prostorima. Zaštitna maska za lice i držanje distance, mjere su na koje se apelira već godinu dana, a mnoge je zaintrigirao podatak da oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi zaštitnu masku.

Navedeno je na konferenciji komentirao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Osnovni je problem što za niti jedno drugo cjepivo pored AstraZenece nije provedeno istraživanje o tome štiti li njihovo cjepivo i od prijenosa virusa”, objasnio je.

“Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu od virusa je drugačiji od onog tipa koji se razvija nakon cjepiva, nitko od proizvođača u početku to nije dokazivao, AstraZeneca je objavila da njihovo cjepivo štiti od prijenosa virusa. Prvo takvo ispitivanje je objavila AstraZeneca. Iako cjepivo razvije imunitet nismo bili sigurni može li ta osoba zaraziti drugu, zato smo inzistirali na maskama. Hoće li drugi proizvođači krenuti u te studije, kada će biti objavljene, vidjet ćemo. U ovom trenutku nikome ni bi rekli da ne nosi masku, svi bi ju trebali nositi, učinkovitosti nijednog cjepiva nije sto posto”, zaključio je Capak.


Komentari