APSURDNA SITUACIJA! Političarima se smiješi povišica? Pregovara se o većim plaćama za državne službe, jedna je stvar u tome suluda

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika, među njima i one predsjednika Republike, Sabora, Vlade i saborskih zastupnika, ubuduće će rasti kao i one državnih službenika i namještenika, nakon što sindikati ispregovaraju veću osnovicu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Naime, Vlada je nakon više od osam godina što se plaće dužnosnika nisu mijenjale, odlučila mijenjati zakone o pravima i obvezama državnih dužnosnika, o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnike te plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tako da će svi dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici.

Apsurdna situacija

Više od osam godina osnovica plaće dužnosnika bila je 3890 kuna bruto, dok se osnovica za državne službenike i namještenika dogovarala u kolektivnom ugovoru na pregovorima između Vlade i sindikata i zadnjih nekoliko godina rasla je za više od 20 posto. Zadnja ispregovarana osnovica za službenike iznosi 6286,29 kuna.

Sada će se Vlada i sindikati naći u apsurdnoj situaciji. Ministri će, naime, s njima pregovarati o većoj osnovici, koja će se onda odnositi i na njih, odnosno pregovarat će i za veću osnovicu za sebe.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u javno savjetovanje uputilo je izmjene ovih zakona, prema kojima bi se onda smanjili i koeficijenti državnim dužnosnicima, tako da će plaće ostati na približno istoj razini unatoč formalnom povećanju osnovice. No, budući da će u zakonu pisati da će osnovica za dužnosnike biti jednaka onoj koja se primjenjuje na državne službenike, sva buduća povećanja odnosit će se automatski i na političare.

Opravdanje iz Vlade

Ovakav potez u Vladi pravdaju reformom sustava plaća, koja je i dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za koju je, tvrde, potrebno ujednačiti osnovicu.


Komentari