APEL HZZO-u i MINISTARSTVU ZDRAVLJA: ‘Obiteljski liječnici ne mogu raditi u ovakvim uvjetima’

www.ashams.com

KoHOM –  Koordinacija hrvatskih liječnika obiteljske medicine sa zabrinutošću gleda na najavu načina uvođenja i popunjavanje e-kartona.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

U više smo navrata upozoravali i apelirali na Ministarstvo zdravlja, te HZZO da smanje administraciju liječnicima obiteljske medicine kako bi se potpuno mogli posvetiti pacijentima i njihovim potrebama. Načinom na koji je zamišljeno popunjavanje e-kartona dogodit će se upravo suprotno- liječnici će imati daleko manje vremena za pacijente.

KoHOM-u je takvo što u potpunosti neprihvatljivo. Jer, informatizacija nekog sustava bi trebala značiti nalaženje novih rješenja za smanjivanje administracije, a ne njezino povećavanje nauštrub onih koji su najodgovorniji za pacijente. Ako bi preporuke HZZO-a zaživjele, odnosno ukoliko bi se liječnici obiteljske medicine držali uputa HZZO-a o primjeni e-kartona, dnevno bi u ordinaciji mogli primiti tek desetak pacijenata.

E-karton nije predviđen nijednim člankom nijednog važećeg zakona, a kako su liječnici obiteljske medicine odgovorni za zdravstveni karton (elektronički zapis), to je potpuno neprihvatljivo za liječnike, preuzeti pravnu odgovornost za moguće tužbe.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Obavještavamo drage pacijente da nismo u mogućnosti dati ispravno objašnjenje, te ih upućujemo da se za točnu informaciju obrate HZZO-u.[/box]

Stoga upozoravamo i hrvatsku javnost te nadležne u Ministarstvu zdravlja i HZZO-u, da ne možemo prihvatiti rad u takvim uvjetima, kazala je predsjednica KoHOM- a  Vikica Krolo dr.med , liječnica obiteljske medicine.

 


Komentari