(ANKETA) Koga bi Hrvatska trebala staviti na euro kovanice?

industryabout.com

Koliko se čini, Hrvatska je pred vratima eurozone. Neki analitičari pozdravljaju skori dolazak eura, drugi od njega zaziru smatrajući to zadnjim čavlom u lijesu hrvatskog gospodarstva.

Kako god bilo, datum uvođenja eura ozbiljno nam se primiče. Koliko će dobroga ili lošega donijeti Hrvatskoj, pokazat će vremena koja dolaze.

Nakon uvođenja eura, Hrvatska će, kao i ostale zemlje članice dobiti priliku da dizajnira svoj vlastiti kovani novac. Naličja kovanica od 1,2, 5, 20 i 50 centi, te kovanice od jednog i dva eura u različitim zemljama članicama nose specifične nacionalne simbole; umjetnička djela, povijesne ličnosti i prirodne ljepote karakteristične za dotičnu članicu.

Za dizajnerska rješenja hrvatskih inačica natječaj još nije raspisan, no živahna debata u javnosti već je započela. Dok neki smatraju da bi hrvatskom euru najbolje odgovaralo neutralno, ‘funky’ rješenje na kome bi, baš kao i na sadašnjim kunama i lipama, dominirala prebogata flora i fauna naše zemlje, drugi smatraju kako bi primat trebalo dati Meštrovićevoj skulpturi, čudima arhitekture ili hrvatskom velikanima.

Koga biste vi voljeli vidjeti na hrvatskoj inačici eura?

Za svog favorita možete glasati u anketi.

 


Komentari