Ako ste se s WhatsAppa planirali “preseliti” na drugu aplikaciju, trebate znati ovo

Foto: Pixabay

Promjena pravila korištenja najpopularnije aplikacije za čavrljanje WhatsApp izazvala je burnu reakciju javnosti, a mnogi su odlučili potražiti alternativne aplikacije za dopisivanje.

Jedan od najpoznatijih biznismena Elon Musk preporučio je aplikaciju Signal, što ju je itekako populariziralo, a veliku navalu ima i Telegram. No, jedno istraživanje pokazuje poražavajuću činjenicu, a to je da nisu puno sigurniji od WhatsAppa.

Istraživači sa Sveučilišta u Würzburgu i Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu proveli su ispitivanje koliko navedene aplikacije otkrivaju osobne podatke svojih korisnika, te su došli do zaključka kako su Signal i Telegram jednako nesigurne kao i Whatsapp, jer sve u sebi imaju ugrađenu značajku otkrivanja i povezivanja korisnika koji koriste istu aplikaciju, piše Zimo.

Došli su i do zaključka da korisnici često za više aplikacija koriste istu profilnu fotografiju, ne mijenjaju originalne postavke privatnosti, te zadržavaju javni status zbog čega mogu biti na meti hakera.

“Iako smo pružateljima usluga predložili nekoliko tehničkih rješenja koja bi spriječila prikupljanje podataka milijardi korisnika, trenutačno je najučinkovitija zaštita da korisnici revidiraju postavke privatnosti. Zagovaramo podizanje svijesti među prosječnim korisnicima o ozbiljnosti sigurnosnih propusta u aplikacijama za dopisivanje preko pametnih telefona i da ih se educira o mjerama koje trebaju odmah poduzeti”, ističu istraživači.

O svemu su obavijestili WhatsApp, Signal i Telegram.

“Signal je priznao da takve napade nije moguće u potpunosti zaustaviti, ali je nakon naših informacija implementirao dodatne razine zaštite. Facebook je priznao i nagradio naše otkriće u sklopu svog programa te je pokrenuo dodatnu zaštitu u WhatsAppovoj sinkronizaciji kontakata”, kažu istraživači.

Komentari