Ako spadate u ovu skupinu nećete platiti ni kunu za obnovu, a doznaje se i što će biti s građanima iz studentskog doma

Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Građanima Zagreba i susjedne dvije županije čije su kuće i stanovi stradali u snažnom potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, a koji su na minimalcu i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina, doznaje Jutarnji list.

Riječ je o najvažnijoj izmjeni u posljednjoj verziji Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, koji će se naći na sjednici Vlade u četvrtak, u drugom čitanju u Saboru bit će već 2. ili 3. rujna, izglasavanje se očekuje 4. rujna, a stupanje na snagu 7. rujna.

U tom konačnom prijedlogu zakona, kako doznajemo, definirani su socijalni kriteriji, i to dohodovni i imovinski cenzus.

U prvom čitanju zakon je definirao da se konstrukcijska obnova obavlja po modelu da 60 posto troška snosi država, 20 posto jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a 20 posto vlasnici i suvlasnici nekretnina. Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove sada će biti oslobođeni vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u protekloj godini nije prelazio iznos od 4000 kuna, koliko iznosi osobni odbitak, i oni koji na dan potresa 22. ožujka nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna.

Tim će se osobama stanovi i kuće obnavljati u omjeru da će 80 posto troška snositi država, a 20 posto jedinica lokalne i regionalne samouprave, odnosno Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, ovisno o tome gdje se nalazi oštećena nekretnina.


U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

Najbolje će proći oni koji su imali osiguranje od potresa. Njima će se isplatiti značajniji dio od osiguranja pa onda taj “višak”, nakon što plate udio od 20 posto, mogu koristiti za cjelovitu obnovu nekretnine stradale u potresu.

U konačnom prijedlogu zakona, pak, ostaje odredba o stavljanju hipoteke na nekretnine ako vlasnici i suvlasnici ne mogu osigurati 20 posto iznosa za obnovu zgrade.

Građani u ‘Cjetnom’

Građani koji su ostali bez stanova i kuća, a trenutačno žive u studentskom domu Cvjetno naselje, morat će se iseliti iz doma do 15. rujna kada se vraćaju studenti. Zato resorno Ministarstvo sada pokušava ubrzano riješiti njihov problem. Postoje tri mogućnosti. Prva je subvencija troška najma stana. Građani mogu sami pronaći stan za najam, a država će im plaćati najamninu, i to u prosjeku do 3500 kuna mjesečno. Samac može unajmiti do 35 kvadrata, a za svaku iduću osobu računat će se dodatnih deset kvadrata, ali ne više od površine stana ili kuće koja je stradala u potresu, dok se cijena ograničava na 70 kuna po kvadratu. Druga je mogućnost da im se osigura državni ili gradski stan, a treća je da se presele u hostel Arena Zagreb, piše Jutarnji.

Obnova Zagreba nakon potresa koštat će kao 22 Pelješka mosta: 13 škola do početka nove akademske godine neće biti obnovljeno

Komentari

loading...