‘Ako se stanje nastavi pogoršavati, trebat će oštrije mjere na nacionalnoj razini’ Epidemiologinja o situaciji s koronom

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i nije baš najbolja, a što to znači po pitanju mjera, kao i za zdravstvo općenito, za HTV komentirala je epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Još uvijek brojevi nisu razlog za paniku ali, uistinu, ako gledamo posljednjih nekoliko tjedana, kontinuirano rastu i sad imamo 9500 oboljelih. Dodatno nas zabrinjava i to što se bolnice polako počinju puniti. Prema nekim parametrima na neki smo se način vratili na drugu polovinu siječnja, što nikako nije dobro. To je razlog da se počnemo maksimalno odgovorno ponašati”, kazala je, istaknuvši da smatra da je porast zaraze dijelom posljedica novih varijanti virusa koje se brže i lakše šire.

Ističe i da je teško reći treba li ići na pooštravanje mjere na nacionalnoj razini, te da je na Stožeru da to odvaže.

“Jako je važno identificirati koji su glavni problemi regionalno, ali ako se stanje nastavi pogoršavati, trebat će nekakve oštrije mjere na nacionalnoj razini, u smislu smanjenja mobilnosti u prvom redu”, objašnjava i ističe da je za Uskrs zaista važno da se maksimalno odgovorno ponašamo.

“Nažalost, i ovaj Uskrs kao i prethodni, neće biti Uskrs na kakav smo naviknuli. Morat ćemo maksimalno smanjiti druženja s nama najbližima, ne ići na javna okupljanja, držati distancu, nositi maske, prozračivati prostore”, objašnjava Petrović i dodaje da bi do kraja travnja Hrvatska trebala dobiti nešto više od 511 tisuća doza cjepiva.

“Podjednako AstraZenecina i Pfizerova cjepiva, a također bi trebali dobiti i Modernina cjepiva, između 36 i 42 tisuće doza. U drugoj polovini travnja očekujemo prve isporuke Johnson&Johnsonova cjepiva. To je ukupno veća količina cjepiva nego što smo dosad primili. Zbog toga očekujemo da bi sada cijepni obuhvati mogli početi znatnije rasti”, zaključuje.


Komentari