AKO NEĆE POLITIČARI, HOĆE GRAĐANI: Pokreću revoluciju u hrvatskim školama

Flickr

Državu ne vrijedi čekati.

Već smo pisali da je u Saboru u četvrtak započela rasprava o obrazovanju, no zastupnici za ovu temu nisu previše marili. O reformi obrazovanja političari raspravljaju već 24 godine bez konkretnih poteza. Upravo zbog toga, građani su shvatili da državu ne vrijedi čekati te se pokrenuli sami.

Oni su u manje od 24 sata prikupili potrebnih 60.000 dolara na Indiegogo kampanji kako bi barem 3600 učenika dobilo BBC Micro:bit minijaturna računala.

Kampanja “Micro:bit — STEM revolucija u hrvatskim školama” koju je pokrenula Croatian Makers inicijativa s Nenadom Bakićem već se približava i drugom cilju, a to je 100.000 dolara. Uspiju li to prikupiti, u projekt će uključiti više od 500 ustanova diljem Hrvatske. U četvrtak oko podne već su premašili 100.000 tako da je moguće da će prikupiti puno veći iznos od onog koji su planirali.


Modernizacija školstva

Nakon što je premašen drugi cilj, sljedeća je ljestvica postavljena na 150.000 dolara, kako bi u projekt uključili još veći broj djece.

Micro:bit računala kreirali su BBC, Microsoft i drugi partneri, a radi se o edukativnom i kreativnom alatu koji ima potencijal da inspirira cijelu generaciju mladih jer se može koristiti u STEM predmetima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), ali i u nizu drugih područja. Razni senzori, jednostavan način korištenja i bežično spajanje omogućuju mu da se koristi i u kemiji, ali i u glazbenom i likovnom odgoju te u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima. Također su i jeftini – jedan set uređaja za cijeli razred košta kao jedan laptop, piše 24 sata.

indiegogo.com
indiegogo.com

Autori kampanje kažu kako se ne može čekati reforma kurikuluma te da djeca imaju pravo na moderno obrazovanje danas. Navode i kako djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije.

Fokusirali su se na STEM područje jer se u njemu nalaze najpotrebnija zanimanja 21. stoljeća te su nezaobilazne i u većini drugih zanimanja.

U idućoj fazi njihovog projekta planirano je da svako dijete u 6. ili 7. razredu osnovnih škola u Hrvatskoj dobije po jedan micro:bit u ruke zajedno s pripadajućom edukacijom te da “radikalno zatvorimo tehnološki i mentalni procjep između onoga što hrvatsko školstvo nudi i što je suvremenim mladim ljudima potrebno.

Za razliku od većine crowdfunding kampanja, oni koji podrže kampanju dobit će simbolične nagrade, dok su za one koji daju najveći iznos (1500 dolara) rezervirani i Micro:bit setovi. Među stotinama ljudi koji su podržali ima i brojnih organizacija, ali i oni iz poslovnog svijeta, a najveći donator je Gavin Susman koji je dao 6000 dolara.

>>>OTUŽNO PUSTA: Pogledajte koja tema je ispraznila sabornicu (FOTO)

Komentari