Ako je odluka o zabrani rada nedjeljom bila neustavna, mogu li trgovci tužiti državu?

Pexel

Ustavni je sud konačno donio odluku o jednom od najvažnijih polemika koronakrize, onoj o ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Presuda je pala gotovo u potpunosti u koristi Stožera, osim u jednoj spornoj odluci.

Naime, suci su zaključili da Stožer nije imao pravo donjeti odluku o zabrani rada nedjeljom koja je pogodila mnoge trgovce i postala jedna od najnepopularnijih mjera. Što to sada znači u praksi?

“Zabrana rada nedjeljom je bila eklatantan primjer povrede načela razmjernosti pa sam jako zadovoljna što je sud sam reagirao. No detaljnije je teško komentirati, priopćenje koje su poslali jako je šturo”, komentirala je Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci za dnevnik.hr.

Dodala je i kao to za sada ne znači ništa, pa stoga ne može potvrditi niti opovrgnuti nagađanje kako bi pogođeni trgovci sada imali pravo na podnošenje tužbi protiv države.

Ona može služiti samo kao uputa za buduće mjere i preporuke stožera i buduće djelovanje izvršne vlasti. Iz ovog priopćenja nije vidljiva razina neustavnosti iz koje bi mogla uslijediti ovakva ili onakva posljedica. Čini se da neće dovesti zahtjeva za odštetom. No morat ćemo pričekati osam dana dok ne vidimo obrazloženje”, zaključila je.

Neki se stručnjaci ipak ne slažu s Ustavnim sudom, te smatraju kako zabrana nije bila protuustavna. Jedan od njih je i Mato Palić, profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku, koji je svoje mišljenje komentirao za spomenuti portal.

“No, oni su rekli da je odluka nerazmjerna te da se cilj zaštite mogao postići i blažim stupnjem ograničavanja. Nisu obrazložili kojim, je li se to odnosilo na recimo kraće radno vrijeme, mogu samo nagađati jer još nema obrazloženja.

Ne bih isključio da bude onih koji će pokušati ostvariti zahtjev za naknadom štete. Nedvojbeno je utvrđeno da je država prekršila Ustav, a ako je postupila protivno Ustavu, a za to ne bi nosila konzekvence, to bi značilo da bi država ili neko državno tijelo i ubuduće moglo ograničiti rad nekome i pojeo vuk magare. No za svaki slučaj treba pričekati obrazloženje”, smatra ovaj pravni stručnjak.

Poduzetnici su, naravno, potpuno drugačijeg mišljenja, no smatraju da je najvažnije to da je zabrana rada nedjeljom trajala kratko.

“Dio se prelio na ostale dane u tjednu, no dio se izgubio. No najbitnije je da je zabrana kratko trajala, da nitko nije imao ozbiljnije gubitke te da nije bilo otkaza”, rekao je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika, te dodao da odluka suda otvara mogućnost da dođe do zahtjeva za naknadom štete.

On objašnjava i da će se u udruzi prvo konzultirati s odvjetnicima da vide što i kako dalje. No i oni naglašavaju kako valja pričekati obrazloženje suda.

Komentari