AGONIJA TRUDNICE: ‘Pozitivna sam na koronu, a za dva tjedna rađam. Nitko mi nije znao reći kako ću do bolnice’

Photo: Pixabay, Ilustracija

Ivana Miškulin bila je uzbuđena zbog jednog od najvažnijih dana svoga života. Naime, za dva tjedna trebala bi roditi dijete, no prije četiri dana dobila je nalaz koji je sve promijenio. Ivana je pozitivna na koronavirus, a sada ne zna kako doći do bolnice na kontrolni pregled.

“Svi smo u izolaciji i suprug me ne može voziti. Uspjela sam se snaći tako da sam našla prijatelja koji je prebolio covid nedavno, rekla je i dodala kako mora ići na pregled svaki tjedan, prenosi HRT. Od simptoma navodi blagi kašalj i “pričanje” kroz nos.

Liječnicu nije mogla zvati preko vikenda. Zvala je brojne službe, no nitko je, kaže, nije upozorio da je rješenje u sanitetskom prijevozu.

“Nadležni liječnik obiteljske medicine izdaje nalog za sanitetski prijevoz. Naravno, potrebno je obavijestiti nastavni zavod o tom sanitetskom prijevozu i naglasiti da se radi o COVID pozitivnom bolesniku”, pojasnio je prof. dr. sc. Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i dodao kako se dnevno prevozi oko 350-400 bolesnika, a od toga je između 50 i 80 bolesnika koji su COVID pozitivni.

U KBC-u Sestre milosrdnice do sada su zbrinuli 27 trudnica pozitivnih na COVID-19. Za njih imaju posebnu covid operacijsku dvoranu i boks za porođaje te ekipu koja je spremna za sve situacije.

“Jedna primalja i jedan liječnik su organizirani samo za njih i nastojimo to odraditi tako da žena uopće ne osjeća da je covid pozitivna i da se nešto posebno zbiva, jedino nas vidi onako obučene u zaštitnoj opremi”, govori Blaženka Sumpor, glavna primalja u KBC-u Sestre milosrdnice.


Komentari