70. ROĐENDAN HGSS-a; ‘Japankama gore, helikopterom dolje’, a videom do nagrade!

foto:HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja slavi svoj 70. rođendan, a tom su prigodom objavili i prigodan kreativni natječaj! Što trebate? Čestitati im rođendan bolje od svih drugih, evo detalja!

“[KREATIVNI NATJEČAJ: ČESTITAJ NAM ROĐENDAN UZ #HGSS70]

“Japankama gore, helikopterom dolje”, a videom do nagrade! Već ptice na grani znaju da nam je ove godine 70. rođendan, zbog čega smo pripremili darove i za vas. Ova šalica za planinare je još jedan dio poklon paketa koji očekuje one s najkreativnijim čestitkama HGSS-u uz #HGSS70.”, poručuju HGSS-ovci.

Više o nagradnom natječaju na http://bit.ly/pravila_kreativninatjecaj!

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnoga značaja. Osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

HGSS je neprofitna udruga koja obavlja djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Okuplja gorske spašavatelje HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Rad HGSS-a definiran je Zakonom o sustavu civilne zaštite i Zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja kojeg je Hrvatski sabor donio 30. lipnja 2006. godine.

Osnovana je 1950. godine kao interna služba Planinarskog saveza Hrvatske, djeluje kroz 25 stanica širom zemlje, brine i našoj sigurnost 0-24h, te ima više od 1000 članova.

Rad HGSS-a definiran je Zakonom o sustavu civilne zaštite i Zakonom o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja kojeg je Hrvatski sabor donio 30. lipnja 2006. godine.

U svome djelovanju surađuje s tijelima državne uprave i tijelima jedinica lokalne i područne/regionalne samouprave, ustanovama, Oružanim snagama Republike Hrvatske, zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, Hrvatskim planinarskim savezom i drugim pravnim i fizičkim osobama u području kulture, fizičke kulture i sporta, turizma, zaštite prirode i okoliša, prometa. Također usko surađuje i s javnim ustanovama i nadležnim tijelima za zaštitu prirode u području zaštite i očuvanja planinske prirode i zaštite okoliša.Područja rada Gorske službe spašavanja često su i urbane sredine te druga neplaninska područja. To su akcije na visokim objektima, tunelima i cijevima, u prometnim nesrećama i na moru te kod niza ekstremnih sportova (parajedrenje, brdski biciklizam, rafting i sl.). Osim spašavanja i pružanje prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, veliku pažnju HGSS posvećuje edukaciji i prevenciji, odnosno sprečavanju i izbjegavanju nesreća na nepristupačnim terenima, posebice planinarskih nesreća. Tako gorski spašavatelji osiguravaju sva značajnija skijališta u Hrvatskoj: Sljeme, Platak, Bjelolasicu te penjalište u Nacionalnom parku Paklenica. Osim toga skrbi za sigurnost na raznim događanjima iz domene ekstremnih sportova poput utrka brdskih bicikala, natjecanja u sportskom penjanju i ostalom.

Želite li postati HGSS-ov član? Više detalja potražite na LINKU.

Komentari

loading...