HRT i HAVC: Ugovorom riješili sve međusobne nesporazume koji ih muče već godinama

Foto: Krasnodar Peršun/HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) potpisali su jučer Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti.

Sporazum su jučer, 18. posinca u Zagrebu, u ime HRT-a potpisali glavni ravnatelj Goran Radman, a u ime HAVC-a ravnatelj te institucije Hrvoje Hribar. Oba ravnatelja izrazila su zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora. Naime, dvije institucije u prošlosti nisu uvijek imale posve usklađene poglede o iznosu sredstava namijenjenih financiranju HAVC-a. Glavni ravnatelj HRT-a izrazio je zadovoljstvo što je složen i dugotrajan proces otklanjanja nepreciznosti priveden kraju te otvoren put uspješnijoj suradnji na korist čitavoga društva.

„Današnjim potpisivanjem Ugovora potpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu”, rekao je Radman. Dodao je kako se ovim ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu.

Hribar je rekao kako je potpisani Ugovor znak da se i neki teški sporazumi mogu uspješno privesti kraju te se na njih može staviti potpis. Pojasnio je kako poteškoće nisu bile posljedica nedostatka volje dviju strana, nego „odveć kreativnih zakonskih odredbi“.

HRT će zahvaljujući ovome sporazumu izići na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i kao korisnik međunarodnih sredstava te postati korisnikom europskoga medijskoga fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem.


Komentari