Zagrebački HDZ-ovac poslao apel: ‘Tražim da odmah smanje nerealno povećane troškove grobnih naknada’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

 Zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Ćelić u ponedjeljak je zatražio od gradske uprave i Zagrebačkog holdinga smanjivanje nerealno povećanih troškova naknada, ispraćaja i ukopa zagrebačkih Gradskih groblja.

“Tražim od gradonačelnika, predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja da odmah smanje nerealno povećane troškove grobnih naknada, ispraćaja i ukopa te tako našim sugrađanima olakšaju život u objektivno nepovoljnoj situaciji u kojoj jesmo i koja predstoji”, napisao je Ćelić na svojoj Facebook stranici.

Upozorivši da je nakon epidemije novog koronavirusa Zagreb pogodio, 22. ožujka, razorni potres,  koji je uništio brojne kuće i stanove Zagrepčana. Napominje kako je, bez imalo razumijevanja prema aktualnoj situaciji u kojoj živimo, Uprava Gradskih groblja bezosjećajno i neodgovorno povećala troškove grobnih naknada, ukopa i ispraćaja.

“Naime, cijene grobnih naknada povećane su za 100 posto dok su troškovi ukopa i ispraćaja povećani za 50 – 250 posto. Ako to pretvorimo u konkretne brojke, trošak posljednjeg ispraćaja povećan je s oko 2.700 kuna na minimalno 4.500 kuna. Tako su prosječne cijene posljednjeg ispraćaja s novim cijenama postale najskuplje u našoj državi”, poručio je Ćelić.

Ako se zna da u Zagrebu minimalno godišnje ima osam tisuća posljednjih ispraćaja, procijenio je, samo ovim povećanjem povećani su prihodi te podružnice za minimalno 15 milijuna kuna.

Također, kada se uzmu u obzir i povećane cijene grobnih naknada, to znači godišnje 30 milijuna kuna više prihoda za Gradska groblja, naglasio je. Uz to, upitao se, nije jasno što time dobivaju Zagrepčanke i Zagrepčani.

“Prema dostupnim informacijama Podružnica Gradska groblja je nedavno osjetno povećala i cijene vlastite pogrebne opreme (lijesova i sl.) koju prodaje građanima prilikom vlastite organizacije pogreba, usprkos preporuci Vlade RH da se u ovoj situaciji ne povećavaju cijene”, upozorio će HDZ-ov gradski zastupnik Ćelić.


Komentari