NEPRESTANA SAGA GUP-a: Ovo je uvjet zbog kojeg bi Bandić mogao izgubiti podršku HDZ-a!

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš rekao je u četvrtak da se zbog amandmana na izmjene i dopune GUP-a, koje je podnio i HDZ, na današnjoj sjednici neće glasati o GUP-u, najavivši da HDZ neće podržati GUP ne prođu li svi HDZ-ovi amandmani.

Ilijaš je u stanci sjednice Gradske skupštine novinarima rekao da će u HDZ-u postupiti sukladno odlukama svojih nadležnih tijela, tj. gradske organizacije.

Najavio je da ako svih 15-ak HDZ-ovih amandmana ne prođe, HDZ neće glasati za izmjene i dopune GUP-a. Smatra da ti amandmani, koji se tiču ispravaka GUP-a u određenim područjima, idu na boljitak i poboljšanje Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Objasnio je da će se danas raspravljati o GUP-u, ali se neće glasati, nego će sam prijedlog GUP-a zajedno s podnesenim amandmanima ići u nadležno Ministarstvo graditeljstva na provjeru koje onda donosi odluku.

Na pitanje zašto su u HDZ-u čekali šest mjeseci da bi podnijeli amandmane, Ilijaš je rekao da nisu čekali šest mjeseci.

“Imali smo amandmane u pripremi prije nego je točka GUP-a povučena, a u međuvremenu smo još neke amandmane dodali, tako da nije točno da smo čekali. Ovo je samo nastavak naše politike kojom vodimo računa o tome da se naši amandmani uvrste u GUP“, objasnio je Ilijaš.

Rekao je da su amandmane uložili tek uoči skupštinske sjednice jer su čekali političku odluku gradske organizacije da donesu zajedničko mišljenje kako će postupiti.

Najavio je da će svi HDZ-ovi amandmani na izmjene i dopune GUP-a biti javno dostupni i o njima će se moći raspravljati.

Na pitanje kolika je podjela unutar zagrebačkih HDZ-ovaca s obzirom da nisu svi bili za takav scenarij, Ilijaš je rekao da nije podjela, jer je HDZ demokratska i velika stranka.

“U demokratskom društvu, u demokratskoj raspravi postoje oni koji su ‘za’ i oni koji su ‘protiv’. Uvažavali smo argumente jednih i drugih, uvažavali smo i argumente naših stručnih odbora i odluka je donesena. Bilo bi presmiješno da se sve odluke donose monolitno, jedinstveno, kao da živimo u Sjevernoj Koreji”, kaže Ilijaš.

Upitan misli li on osobno da zagrebačkom HDZ-u šteti suradnja s gradonačelnikom Milanom Bandićem, Ilijaš kaže da je HDZ u koaliciji s Bandićevom strankom sporazumom kojim se vežu njihovi projekti.

“Nama je bitno da naše projekte ostvarujemo – projekt zagrebačkog rotora, kao i niz drugih projekata, od obrazovanja, sporta, visokog obrazovanja, školske sportske dvorane u Granešini. Mi se toga držimo”, poručio je.

Ilijaš nije želio komentirati činjenicu da i Klub Milana Bandića podnosi amandmane na dan kada se o GUP-u raspravlja.


Komentari