Ministar graditeljstva o GUP-u: Hoće li Bandiću trebati čudo?

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, uoči sjednice Vlade komentirao je raspravu i amandmane za zagrebački GUP.

Komentirao je prijepor oko izmjena zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP), poručivši da se mora vidjeti struktura amandmana i što je predloženo pa će se na temelju toga donijeti odluka.

Upitan koliko će trebati vremena za taj proces rekao je da o tome ne želi govoriti jer ne zna koliko ima amandmana na izmjene GUP-a.

“Mislio sam, ako ih bude pet, deset, petnaest, to ćemo u petnaestak dana moći riješiti”, rekao je Štromar novinarima uoči sjednice Vlade.

Novinari su zatražili da prokomentira način na koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 24 sata podnio 70 amandmana na GUP, a Štromar je ocijenio kako je to “kao da se predlaže nova rasprava i novi GUP”.


“Opet toliko amandmana, osobno mišljenje je da moramo ići na novi GUP, ali zakonski gledajući, ne treba nova javna rasprava. Prekontrolirat ćemo svaki amandman, prekontrolirat ćemo kakava je njegova struktura i na temelju struke reći ćemo može li proći i li ne može”, rekao je Štromar.

Struka će utvrditi može li ili ne proći ovoliko amandmana. Ne znači da će Bandićev prijedlog proći u ministarstvu “koje će stručno pregledati svaki amandman i odrediti može li proći”.

Ističući kako je bilo više od 30 zahtjeva za izmjenu GUP-a ocijenio je kako to ukazuje da Zagrepčani žele drugačiji GUP. Ustvrdio je da politika treba biti uz građane i s njima odlučivati kako će se razvijati grad.

Upitan hoće li biti pritisaka na ministarstvo u vezi GUP-a ustvrdio je kako ih nije bilo ranije pa neće ni sada. “Dva puta smo ga odbili, sve se radilo stručno. Kada je sve napravljeno po zakonu, naše stručne službe rekle su – ovako može”, kaže Štromar.

Podsjetimo, na sjednici Skupštine danas se raspravlja o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za “Bandićev Manhattan”, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Jučer je zagrebački HDZ odlučio da će podržati izmjene GUP-a ako se prihvati njihovih 15 amandmana. S HDZ-om, Milan Bandić ima većinu u zagrebačkoj Skupštini.

S obzirom na amandmane HDZ-a danas sigurno neće biti glasanja o GUP-u jer se o tim amandmanina treba očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja što će cijelu proceduru odužiti najmanje mjesec dana.

Komentari

loading...