Maras s Bongom: ‘Bizarno je da HDZ proziva Bandića, a s njime upravljaju gradom’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

36. sjednicu Skupštine grada Zagreba obilježio je nastavak spora gradonačelnika s koalicijskim partnerom.

HDZ-ovu promjenu strane žestoko je kritizirala oporba pa su se na pressicama mogle čuti i žustrije riječi.  Najvažnije teme o kojima se raspravljalo bilo je stanje gradskih financija, novo zaduženje od 350 milijuna kuna te mjere za obrtnike pogođene koronakrizom, a na red su došle i neke ‘vječne’ teme poput problema otpada i sljemenske žičare.

Buran dan na Velesajmu započeo je presicom gradskog SDP-a koju je otvorio šef zagrebačkog ogranka stranke Gordan Maras. On je na Velesajam došao u društvu svog četveronožnog ljubimca Bonga.

  -Još je mali, ima samo šest mjeseci pa ga vodim sa sobom gdje god mogu. Prije dva mjeseca smo ga udomili iz udruge za napuštene životinje Indigo. Svim građanima preporučujem da ne kupuju ljubimce, već da ih udome – objasnio nam je Maras svoj  ‘pseći performans’. I on je baš kao i svi gradski oporbenjaci kritizirao HDZ-ovke prozivke gradonačelnika zbog proračuna.

-Bizarno je da HDZ proziva Bandića, a s njime upravljaju gradom. Ako je on predvodnik, HDZ je stjegonoša – kazao je Maras, a baš u tom trenutku u Kongresnu dvoranu Velesajma gdje se održavala sjednica, ušao je gradonačelnik Milan Bandić koji je na aktualnom satu u svojim odgovorima bio miran i staložen.

Maras se osvrnuo i na premještaj građana stradalih u potresu iz Cvjetnog u Hostel Arena koji je nazvao ‘neozbiljnim’ te predložio da ih se radije zbrine u neki od 7.000 stanova kojima raspolaže grad.

  I SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić, koji je izabran za potpredsjednika skupštine osudio je gradonačelnikov diskurs kojim omalovažava oporbu, novinare te po novom i partnere iz HDZ-a.

-Proračunski dug je preko 400 milijuna kuna, a gradonačelnikov odgovor su nova zaduženja na koja će kamate biti više od 30 milijuna kuna. Grad nekontrolirano troši, a strah nas je kakvo će biti izvršenje proračuna za ovu godinu – izrazio je on svoje bojazni te istakao da po modelu obnove Zagreba koji predlaže novi zakon te predviđa financiranje u omjeru 60% vlada, 20% grad i 20% vlasnici, ispada da bi grad trebao izdvojiti 15 milijardi kuna te se zapitao kako grad misli namaknuti iznos u visini gotovo dvogodišnjeg gradskog proračuna.

Konferencije su održali i zastupnici Tomislav Stojak i Renato Petek koji je na 36. sjednici proslavio rođendan.

-Za rođendan uvijek poželim nemoguće stvari pa mi je tako ove godine želja da HDZ razvrgne koaliciju s Bandićem – našalio se, dok se Stojak osvrnuo na ‘zastrašujuće minuse’ u gradskoj blagajni.

  -Gradonačelnik se rasipnički ponaša s našim novcem, ne može imati milijunski manjak u proračuni i zapuštene ceste i kanalizaciju -rekao je on prije početka sjednice.

Na aktualnom se satu među prvima gradonačelniku obratio Svibor Jančić iz stranke Za grad te ga zamolio da objasni kako zelene površine na Knežiji, Borovju, Dubravi i Sigetu prestaju biti zelene, na što mu je gradonačelnik odgovorio da će provjeriti o čemu se radi.

HSLS-ov Hrvoje Klasić upitao je gradonačelnika kada će krenuti radovi na sanaciji okretišta Črnomerec, na što mu je on odgovorio da će početi do kraja godine.

-To mi kažete svaki puta kada vas pitam o tome zadnje dvije godine – poklopio ga je Klasić.

Nezavisni Renato Petek govorio je o problemu otpada te istakao da je Državni inspektorat kaznio grad s 300.000 kuna kazne za neadekvatno gospodarenje otpadom, Mišić je kritizirao proračunski manjak, a Stanko Kordić iz Glasa ponovno je upozorio da usprkos tome što sve više građana koristi sredstva za roditelje odgajatelje, no da demografska slika ostaje ista na što je gradonačelnik rekao da to nije točno.  HDZ-ov Davor Filipović nastavio je kritizirati upravljanje gradskim financijama te se pojadao Večernjem listu da mu je gradonačelnik preporučio da pročita knjigu koja ne postoji dok je Stanko Kojić, bivši gradski pročelnik za financije iz Stranke rada i solidarnosti kazao da je grad pred bankrotom ‘svaki puta dva dana prije i poslije gradske skupštine’.


Komentari