Mahatma Gandhi dolazi u Zagreb: Zastupnici pozdravili postavljanje biste indijskom velikanu

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba raspravljalo se i o postavljaju kipa Mahatmi Gandhiju, čija bi se statua trebala postaviti početkom listopada na Bundeku. Veleposlanstvo Republike Indije u Republici Hrvatskoj darovat će Gradu Zagrebu – poprsje od lijevane bronce s likom Mahatme Gandhija, rad akademskog kipara Ram Vanai Sutra, kameni postament s urezanim citatom Mahatme Gandhija, a o čemu će sklopiti ugovor o darovanju.

U pojedinačnu raspravu ove točke dnevnog reda uključilo se nekoliko zastupnica Gradske skupštine, koji su, svi odreda, pozdravili ovaj projekt.

Kazimir Ilijaš zahvalio je što je ova točka uvrštena visoko na dnevni red, jer će se nakon ovoga moći odmah u realizaciju projekta s partnerima, Veleposlanstvom Republike Indije.

Zastupnik Svibor Jančić rekao je kako pozdravlja ovu inicijativu te je nadodao kako kasnimo samo 95.godina s bistom, jer je već davnih dana HSS, stranka koje više nema u Gradskoj skupštini, htio postaviti bistu Gandhiju

Renato Petek je kazao da je za podržati ovaj prijedlog, jer Gandhi zaslužuje ovakvu počast, iako, kako je naglasio, nije siguran što će o lokaciji postavljanja reći povjesničari umjetnosti te ostala struka.

Ivan Kujundžić: ‘Nemojte se bojati nas kipara!’

Zastupnik Ivan Kujundžić, koji je inače po struci kipar, također je pozdravio ovu inicijativu te je kazao kako je sretan što se u Zagrebu zadnjih godina povećava trend postavljanja  kipova i spomenika. Kujundžić je nadodao kako će iskoristiti ovu priliku te kazati gradskim ocima da se ne boje kipara te da njihova djela što više stavljaju u gradsku infrastrukturu, referirajući se pritom na hrvatske kipare i njihova djela.

Doktor Zlatko Hasanbegović kazao je kako će njihov klub podržati inicijativu, no istaknuo je da mnoge važne osobe iz Hrvatske nemaju svoju bistu u gradu Zagrebu. “Mihovil Pavlinović, Juraj Dobrila, Eugen Kvaternik samo su neka od imena koji nemaju svoje kipove u Zagrebu”, kazao je Hasanbegović te pozvao gradonačelnika da razmisli o sustavnom postavljaju kipova spomenutim ličnostima.

Prijedlog postavljanja statue Mahatmi Gandhiju je podržan od strane zastupnika Gradske skupštine.


Komentari