Koliko će Bandić imati strpljenja? Oporba izvlači ubojito oružje za današnju sjednicu

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Oporbeni gradski zastupnici, nezadovoljni načinom sazivanja sjednica zagrebačke Gradske skupštine, najavili su u ponedjeljak da će maksimalno odugovlačiti s raspravama o točkama dnevnog reda kako bi poručili da je dosta tiranije Milana Bandića i vladajuće većine u Skupštini.

U ponedjeljak je nastavljena 29. sjednica Gradske skupštine na kojoj bi trebalo biti raspravljeno preostalih 15 točaka koje nisu odrađene prošlog tjedna nakon čega je odmah sazvana 30. sjednica s tri točke dnevnog reda. Jedna je vezana za statute bolnice čiji je osnivač Grad Zagreb, a druga za kućice na Adventu.

(FOTO) Znate li koja lokacija slovi za jednu od najatraktivnijih na Adventu? Mi znamo i imamo detalje

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, GLAS-a i HSU-a, Lijevog bloka i HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija takvu praksu sazivanja sjednica na konferenciji za novinare ocijenili neprihvatljivom i nedemokratskom.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak- Taritaš kazala je kako je 30. sjednica sazvana samo zato jer gradske službe nisu odradile svoj posao budući da su statuti svih gradskih bolnica trebali biti doneseni do 1. srpnja 2019.

Anka Mrak-Taritaš: ‘Bandić zna realizirati samo kratkoročne planove ili nekome nešto ‘srediti’’

“Gradonačelnik Milan Bandić doživljava grad kao svoj feud i ponaša se kao gospodar života i smrti. Kada on odluči da treba sjednica onda je sjednica, kada ta sjednica treba biti samo s jednom točkom dnevnog reda moguće je i to, a njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a uredno mu drže lojtru u svim njegovim nepodopštinama i cirkusima”, ustvrdila je.

Poručila je gradonačelniku Zagreba i predsjedniku Gradske skupštine: “Dosta je!”.

Da je sazivanje sjednica na taj način neprihvatljivo drži i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš). “Nikad nije četiri dana trajala jedna sjednica skupštine, to je prvi put u povijesti i to isključivo zato jer se nakrcavaju točke od strane gradske uprave, samo kako bi se što dulje odužila sjednica i kako se gradski zastupnici ne bi javljali da kritiziraju i raspravljaju o prijedlozima gradske uprave”, kazao je Tomašević.

Sazivanje 30. sjednice odmah nakon završetka 29. sjednice također smatra neprihvatljivim i nedemokratskim. “Sve se to radi kako bi se na brzinu uskladili statuti bolnica jer su Bandićevi ljudi očito protuzakonito otpustili ravnatelja (Boru) Nogala, a Upravna vijeća nezakonito djelovala dobrih pola godine”, kazao je Tomašević i ustvrdio kako se sve to ne bi moglo događati bez podrške HDZ-a Bandiću.

Tomašević izrešetao Bandića: ‘Kandidatura Zagreba kraj svih problema za Europski zeleni grad mi izgleda kao šala!’

Zastupnik SDP-a Rajko Ostojić nedopustivim je ocijenio i da gradski zastupnici “ispaštaju zbog nečinjenja” gradske uprave odnosno nezakonitog rada zdravstvenih ustanova.  “Očito panika u redovima stranke Milana Bandića i HDZ-a”, naglasio je.

Gradski zastupnik HSLS-a Vladimir Andrić kazao je da će gradska oporba tražiti odgovore na sva pitanja koja zanimaju građane.

Gradonačelnik Bandić sazvao je novu sjednicu Gradske skupštine kako bi se donijeli novi statuti gradskih bolnica u pozadini smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak Bore Nogala za koju neki tvrde da je protuzakonita jer nije donesen novi statut bolnice te da samim time Upravno vijeće nije imalo zakonske osnove za odluku o smjeni.

Nogalo otkrio detalje svoje smjene: Posebno je zanimljiva tvrtka osnovana ove godine

Na dnevnom redu nove sjednice su i dva oporbena zahtjeva o organiziranju Adventa u Zagrebu koje bi mogle, ako se tako izglasa, biti skinute s dnevnog reda.


Komentari