Bandić ponovno napada kolegice: ‘Podsjećate me na Vesnu Parun, ali nju ne želim vrijeđati’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Na aktualnom satu sjednice zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak iskrilo je između oporbenih zastupnika i gradonačelnika Milana Bandića koji je na gestu SDP-ove zastupnice Vesne Nađ koja mu je donijela komad zemlje s Hipodroma rekao joj da ga podsjeća na Vesnu Parun, ali da ne bi htio vrijeđati tu pjesnikinju.

Nađ je upitala gradonačelnika zna li što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma na kojoj je planiran “zagrebački Manhattan”, a kad joj je on najavio pisani odgovor na, kako je rekao, “suptilno i dubinsko pitanje”, Nađ mu je rekla da će mu dati komadić, te mu nabrojala “sastav” zemlje .

“100 posto zelene oaze, 100 posto Papina blagoslova, topot konja, u tragovima dječji smijeh……”, nabrajala je zastupnica, na što joj je gradonačelnik poručio da je Hipodrom predragocjen prostor da bi od njega radili cirkus ili pjesničke varijacije.

“Podsjećate me na Vesnu Parun, ali ne bih je htio vrijeđati”, kazao je Bandić uz negodovanje zastupnika iz klupa.

Gradonačelnik je na pitanje potpredsjednika Skupštine Joze Miličevića poduzimaju li se mjere za sanaciju minusa većeg od milijardu kuna u gradskoj blagajni, odgovorio da se oko toga pokušava “napraviti fama”, ali i da je odlučio naručiti vodeću europsku neovisnu agenciju da izvrši dubinsku proračunsku analizu.

“Da snimi stanje i razloge zašto gradski proračun nije 12,5 milijardi kuna nego osam. Kvalitativno i kvantitativno”, dodao je Bandić.

Ponovio je i da su porezne izmjene napravljene na financijsku štetu Grada te tvrdi da bi raspolagao s proračunom od 11 milijardi kuna da ih nije bilo.

Darka Klasnića (HSLS) zanimalo je planira li Grad dodatna sredstva u slučaju epidemije koronavirusa i ima li osigurana mjesta u bolnici.

Gradonačelnik mu je odgovorio da je jučer imao sastanak s novim ministrom zdravstva Vilijem Berošom i da je oformljen stožer pri Ministarstvu zdravstva u kojem su i predstavnici Grada Zagreba: pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i pročelnik Ureda za zdravlje te da će mu dostaviti operativni plan Vjekoslav Jeleč.

“Ljudi koji su odgovorni rade svoj posao”, poručio je Bandić koji ističe da, prema ovlastima koje mu pripadaju, pet posto proračuna može raspodijeliti u izvanrednim situacijama te će ih, kaže, aktivirati ukoliko bude potrebno.

Mateja Mišića (SDP) zanimalo je stanje u ZET-u s obzirom na da se prije par dana zapalio autobus u Dubravi, a sinoć je iskočio tramvaj zbog čega je istočni dio grada bio bez tramvajskog prijevoza. Smatra da “ZET služi za dizanja kredita za žičaru i kao mjesto za zapošljavanje ‘žetončića'”. “Osjećate li vi Zagreb?”, upitao je Mišić Bandića.

“Ja osjećam Zagreb, ali nisam siguran koji vi grad osjećate. Vi očito živite u virtualnom Zagrebu u kojem nema iskakanja tramvaja i zapaljenih autobusa”, poručio mu je gradonačelnik.

Brumnić: Građani će platiti 500 milijuna za pročišćivač umjesto da se treći stupanj financirao iz EU

Zvanu Brumnića (SDP) zanimala je situacija oko pročišćivača otpadnih voda odnosno činjenica da se ide u treći stupanj pročišćavanja. Pritom je naveo da je Vijeće za vodne usluge dalo mišljenje prema kojem novac koji se daje koncesionaru za pročistač nezakonito.

“Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na bilo kakve nepodopštine”, odgovorio mu je Bandić.

Brumnić je potom ustvrdio da se sa 46 posto dobiti “nekome sapuna vrat”, ističući da se treći stupanj mogao financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, umjesto samo 15 posto toga iznosa.

“Naručili smo radove za koje se ne zna tko je naručitelj, ali se zna tko je investitor”, kazao je Brumnić na što je Bandić ustvrdio da njemu ne treba tumačiti kako se povlače sredstva iz EU fondova te je optužio zastupnika da preuzima funkciju gradonačelnika.


Komentari