Zlatna pirueta se vraća u Zagreb: Organizatori imaju odličnu vijest za gledatelje

Zlatna pirueta (Foto: Renato Branđolica)

Nakon što se dvije godine održavala u Sisku, Zlatna pirueta ponovno se vraća u Zagreb. Tako će Zagrebačko klizalište Velesajam biti domaćin 55. Zlatnoj pirueti koja će se održati od 6. – 9. prosinca.

Ljubitelji klizanja moći će četiri dana uživati u proširenom programu, a nastupit će sudionici Zimskih olimpijskih igara te svjetskih i europskih prvenstava. Zagrebačka publika će uživati u izvedbama klizačica i klizača iz 33 zemlje svijeta (22 klizača, 23 klizačice, 12 sportskih i 22 plesna para), od čega čak 25 sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Saitami te šest s Igara u Pekingu 2022.

ZLATNA PIRUETA I OVE GODINE U SISKU: Jedini imaju tehničke uvjete za održavanje natjecanja, a Dom sportova čeka obnovu

Hrvatsku će ove godine u konkurenciji klizača predstavljati Jari Kessler, rođen u Clessu u Italiji za koju je klizao do 2019. godine, a od tada kao član Klizačkog kluba Leda predstavlja Hrvatsku. Godinu kasnije osvojio je zlato na NRW Trophyju, a srebro 2022. na Jegvirag Cupu. Iste godine osvojio je i broncu na Merano Ice Trophyju.

Stižu poznati klizači

Prošle sezone Jari se kvalificirao u finale Europskog prvenstva koje se održalo u siječnju u finskom gradu Espoou i osvojio izvrsno 19. mjesto. Uz to, postigao je minimum tehničkih bodova i izborio pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu. Sada nastavlja s pripremama za
kvalifikacije na Olimpijske igre koje su sljedeće godine.


Jari Kessler (Foto: Renato Branđolica)

No, osim sportske karijere, Jari je i redovni student te pomaže roditeljima u obiteljskom hotelu u ljetnim mjesecima kad je pripremni dio sezone bez natjecanja. Trenira pod vodstvom Gabriele Minchio a bivši treneri su mu treneri Lorenzo Magri, Eva Martinek i Angelina Turenko.

Uz Kesslera, Kinez Boyang Jin će zasigurno privući ponajviše pažnje kako publike tako i sudaca budući da se radi o klizaču koji je na ZOI u Pekingu osvojio 9. mjesto. Uz njega, tu je i aktualni europski doprvak Talijan Matteo Rizzo, osvajač 9. mjesta na Svjetskom prvenstvu održanom u Saitami.

Konkurencija u kategoriji klizačica

Prošlogodišnji osvajač srebrne medalje na Zlatnoj pirueti održanoj u Sisku pokušat će ove godine stati stepenicu više. Od prošlogodišnjih klizača koji su osvojili Siščane, organizatori izdvajaju i dva najbolja klizača Estonije braću Mikhaila i Aleksandera Selevka, osvajače 3. i 5. mjesta na 54. Zlatnoj pirueti.

U konkurenciji klizačica, tu su osvajačica 14. mjesta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Austrijanka Olga Mikutina, prvakinja Estonije Niina Petrokina koja je ove godine pokazala sjajnu formu. Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu bila je 6., dok je na svjetskoj smotri u Saitami zauzela 9. mjesto.

Lindsay Thorngren (Foto: Renato Branđolica)

Prvakinja Italije Lara Naki Gutmann ponovno dolazi na Zlatnu piruetu uz nadu da će nakon prošlogodišnjeg 4. mjesta sada stati i na postolje. Prošlogodišnja pobjednica Zlatne piruete Lindsay Thorngren stigla je u Zagreb kao zamjena dvjema Amerikankama, pa je malo vjerojatno da će imati priliku braniti naslov.

Organizatori sretni zbog povratka

U konkurenciji sportskih parova dolaze nam prvaci Češke Federica Simioli i Alessandro Zarbo, 11. s ovogodišnjeg Europskog prvenstva, te brat i sestra blizanci Greta i John Crafoord, prvaci Švedske i 13. sportski par Europe.

Kod plesnih parova dolaze nam olimpijci Paulina Ramanauskaite i Deiridas Kizala, koje čeka izuzetno jaka konkurencija. Tu su prošlogodišnji srebrni par Piruete, osvajači 4. mjesta na ovogodišnjem Europskom prvenstvu i 7. par svijeta Litavci Alison
Reed i Saulius Ambrulevicius te doprvaci Francuske Loicia Demougeot i Theo Le Mercier čije osvajanje 7 mjesta na europskoj odnosno 14. mjesta na svjetskoj smotri također dovoljno govori.

Katie McBeath Nathan Bartholomay (Foto: Renato Branđolica)

“Hrvatski klizački savez kao organizator ponosan je na to što smo sve ove godine, usprkos nedaćama, uspjeli očuvati tradiciju jednog od najstarijih natjecanja u svijetu. Bez obzira na to što već tri godine Dom sportova zbog potresa nije u funkciji i što ne možemo koristiti Ledenu dvoranu, nakon izrazito velikih organizacijskih izazova koje smo imali organizirajući posljednjih godina Zlatnu piruetu u Sisku sretni smo da se ove godine vraća u Zagreb.

ZLATNA PIRUETA I OVE GODINE U SISKU: Jedini imaju tehničke uvjete za održavanje natjecanja, a Dom sportova čeka obnovu

“Klizalište Velesajam svojim kapacitetom nije niti približno kvalitetno kao Dom sporta, no vjerujemo u naš organizacijski tim, sve smo izvrsno pripremili sigurni smo da će svi sudionici natjecanja biti i više nego zadovoljni ponovno jednim novim uvjetima u kojima se održava Pirueta. Dolaze nam klizačice i klizači iz 33 zemlje svijeta, a Hrvatsku će predstavljati naš seniorski prvak Jari Kessler. Nakon ozljede koju je imao na početku sezone vratio se u punome svjetlu, osvojio je već i bodove za nastupe na predstojećem Europskom i Svjetskom prvenstvu te s veseljem čekamo njegov nastup za koji vjerujem da će biti izvrstan. Nadamo se da će i dvorana klizališta na Velesajmu biti puna i da će gledatelji moći uživati u ljepotama umjetničkih klizačica i klizača”, rekla je direktorica 55. Zlatne piruete i glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza Melita Juratek.

55. Zlatna pirueta, dio ISU Challenger serije, održat će se od 6. – 9. prosinca 2023. na klizalištu Velesajam u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a svim gledateljima je osiguran besplatni ulaz.


Komentari