Zagrepčani uživali na trećem Festivala zdravlja

Brojni posjetitelji protekli su vikend u Maksimiru iskoristili priliku da uz brojne radionice, panel-diskusije, savjetovanja s liječnicima i druženje na prekrasnoj livadi ispred Vidikovca provjere ili poboljšaju svoje zdravstveno stanje na trećem Festivalu zdravlja. Program je otvoren u petak zanimljivim panelom Ljepota u službi zdravlja, a otvorenju i koktel zabavi s prekrasnim pogledom na maksimirsku šumu uživale su, uz ostale uzvanike, Bojana Gregorić Vejzović, Ana Begić Tahiri, Mirna Medaković Stepinac, Anita Matić Delić, Ana Maras Harmander, Jelena Pajić i Pamela Smoljanić.

Tijekom subote i nedjelje posjetitelji su imali priliku sudjelovati na brojni panelima te na besplatnim radionicama, a jedna od posjećenijih svakako je bila Mala škola uspješnog dojenja koju je vodila poznata doula i edukatorica Una Pašić Gregović. Žene se suočavaju s različitim izazovima u svakoj dekadi svog života: od prve menstruacije, preko trudnoće i majčinstva do perimenopauze i menopauze.

Kako adekvatno brinuti o svom zdravlju i ostvariti puni potencijal u svakoj životnoj dobi na zanimljivom panelu pod vodstvom Ide Prester, publici su približili farmaceutkinja Dubravka Musa iz Omnibiotica i ginekolog Oliver Vasilj.

“Disanje je automatski proces koji se odvija i prilagođava ovisno o situacijama, ali to ne znači da to radimo kako treba. Disanje je dobro za tjelesno i mentalno zdravlje. Bez disanja nema života, pluća su fantastičan organ koji izvršava izmjenu plinova i to se kontinuirano zbiva, to ide automatski. No pravilno dijafragmalno disanje je važno za čitav niz pozitivnih efekata od opuštanja za vrijeme, recimo, napada panike: s četrnaest, petnaest pravilnih izdisaja i udisaja opušta se cijelo tijelo.” rekao je Igor Čerenšek mag. psih. bivši vrhunski sportaš s diplomom iz psihologije koju je stekao na Sveučilištu u Minnesoti, na panelu Živjeti punim plućima koji je omogućila Pliva.

Da je prehrana pola zdravlja, to svi znamo, a praktičnim savjetima iz kuhinje foodblogerica Doris Valković @foodoris pokazala je prisutnima da kuhati zdravo može biti jednostavno i lako. Glumica pa kuha, Anita Matić Delić oduševila je sve prisutne ljetnom zdravom salatom i desertom s jagodama, sve od organskih i cjelovitih namirnica iz bio&bio.

Uz visoke temperature koje su obilježile vikend, svakako je bilo edukativno prisustvovati panelu Koža pamti svaku zraku sunca te naučiti kako dobro zaštiti našu kožu, i uživati na otvorenom bez straha od fotostarenja i melanoma uz savjete dermatologinje Željane Bolanče i Maje Kurtanjek iz Bioderme.

Nedjeljno jutro započelo je nešto podnošljivijim temperaturama što je odlično došlo brojnim vježbačima na psihofizičkom treningu vijačom. Uslijedio je odmah zatim panel Život počinje u četrdesetoj na kojem se govorilo o promjena koje se događaju u ženskom tijelu te kako „biohakirati“ organizam i (p)ostati zdrava, snažna i opuštena žena, ispunjena energijom i zadovoljna sobom.

“U četrdesetima žene imaju jasniju viziju života, ali ipak postoje fizičke stvari koje idu prema dolje, ali možemo puno napraviti s prehranom i tjelovježbom. Genetika također dosta utječe”, rekla je Ljerka Jurić Karoli, magistra farmacije sa 17 godina radnog iskustva. Na njenu inicijativu počela je dodatna edukacija stručnih timova u smjeru sportske prehrane te je idejni začetnik projekta Farmacia Sportsko savjetovalište Poznata voditeljica Antonija Blaće predstavila je svoj priručnik #ljetobezparea, te otkrila svima kako zdravo smršaviti.

Redoviti posjeti liječnicima i sistematske kontrole, svakodnevno kretanje, smanjeni unos i povećani unos zdravih masnoće te više fokusa na plant based prehranu, samo su neki od savjeta koje su na panelu Zdravo srce = dug život iznijele kardiologinja Silvana Skoko Vidović iz Croatia poliklinike i nutricionistica Jelena Miličević, koja je još savjetovala: “Poželjne namirnice su žitarice kao izvor ugljikohidrata, fitonutrijenata i topivih vlakna koja smanjuju kolesterol u krvi, raž, ječam, zob, jabuke, grah djeluju protektivno. Proteini sudjeluju u svim procesima u organizmu, poželjni su visoko kvalitetni izvori proteina, poput ribe, ali i oni biljnog porijekla primjerice mahunarki. Potrebna je ravnoteža, a mi više jedemo meso i fokusiramo se na mesnu prehranu i ne treba ga isključiti, nego ga jesti povremeno i iz zdravih izvora, neprerađeno”.

Pandemija, potres i nuspojave koje je to donijelo zasigurno je utjecalo na zdravlje svih nas, no najugroženija skupina su mlade djevojke, istaknula je psihologinja Nataša Jokić – Begić iz udruge Kako si, te nadodala kako je upravo zbog tog, u suradnji s Bipom, nastao hvalevrijedan projekt #prekrasnaiznutra.

Na panelu je sudjelovala i Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreb. O zdravlju našeg duha i koliko je psiha važna za naše zdravlje općenito, razgovarali su i Bruno Šimleša, psihologinja Tamara Dabić Kempf i novinarka Martina Medverec.

Nedjeljni program završio se nadasve zabavnom radionicom Babywearing fitnessa na kojem su brojne mame i tate vježbale s djecom u nosiljkama. Iza nas je još jedan zdravi vikend, čiji je ovogodišnji moto #uspori, poručio brojim posjetiteljima koliko je bitno zastati u svakodnevnoj rutini, pronaći vremena za sebe i disanjem, vježbanjem i pravilnom prehranom poboljšati kvalitetu svog života. Više o proteklom Festivalu zdravlja možete pogledati na službenim IG i FB kanalima i na www.festivalzdravlja.hr.


Komentari