Zagreb živi zeleno: Dan bez automobila, čuvena Žbica, šetnje prirodom

Žbica (Foto: Nera Simic / CROPIX)

U Zagrebu se i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti, a tim povodom sljedećih tjedan dana u gradu će se održati niz aktivnosti.

Zagreb uvodi ogromne prometne promjene: Šire se pješačke zone, a uvode se i nova pravila za vozače

Traje tjedan dana, od 16. do 22. rujna, a cilj događanja je potaknuti svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.

Kao što je već poznato, tim povodom od subote se uspostavlja nova pješačka zona na dijelu Masarykove, i to na potezu od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

Uređenje pješačke zone (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Biciklijade za male i velike

U Masarykovoj će se kroz cijeli tjedan oslikavati i mural. Izrađivat će ga svjetski poznat street art umjetnik Lunar.

Osim toga, istog dana u 11 dana se na Zrinjevcu održava Mala biciklijada, namijenjena djeci predškolskog uzrasta. Oni koji žele sudjelovati mogu doći do parka, a prijave počinju u 9.30 sati na infopunktu kod Glazbenog paviljona.


Stručnjak odgovorio na pitanje koje muči Zagrepčane: ‘Da, bit će više gužvi, ali to je svejedno dobar potez’

I u drugim djelovima grada bit će organizirane aktivnosti: u Gradu mladih u Dubravi od 16 sati startat će biciklistička karavana prema Kulturnom centru Dubrava, sudjelovati mogu svi koji to žele. Na Črnomercu se održava biciklistička utrka za djecu, i to od 10 sati.

Ilica Q’Art (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Radionice i šetnja uz potok

U nedjelju, 17. rujna, u središte grada se vreaća projekt Ilica:Q’ART, a organizirana je i šetnja uz potok Trnava, od okretišta tramvaja Dubec do Dankovečke i natrag. Počinje u 17 sati.

U ponedjeljak, 18. rujna na rasporedu su brojne radionice, a centralno događanje je u 17:00 sati u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5. Održava se okrugli stol pod nazivom “Ljudi u pokretu – strani radnici u Zagrebu”.

Zeleno zdravstvo na horizontu: Hrvatska na summitu okupila europske stručnjake za zelenu transformaciju i održivost

S početkom u ponedjeljak, svakog dana do petka od 10 do 12 sati u Sesvetama će se održavati škola rolanja. Sav program se odvija na Trg Dragutina Domjanića, na općinskom parkiralištu, od 10 sati.

Zagrebačka žbica (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Proslave u Donjem Gradu

Utorak, 19. rujna također je bogat događanjima kao što su sportske igre i različite radionice. 20. i 21. rujna fokus će biti usmjeren na edukaciju i radionice o pristupačnosti za osobe s invaliditetom, ali i brojne druge teme vezane uz urbanu mobilnost.

Izgubila živce vozeći zagrebačkim ulicama: ‘Od silnog ega ukočio im se vrat pa zaboravili da treba okretati glavu’

U četvrtak, 21. rujna od 18:00 sati, na Ribnjaku održava se i proslava Dana Donjeg grada uz reviju predstava i glazbene nastupe zagrebačkih učenica i učenika. Proslava će trajati do 23. rujna različitim programima na Ribnjaku i na Trgu Petra Krešimira IV.

22. rujna u 18:00 sati održava se tradicionalna Zagrebačka žbica, koja starta sa Zrinjevca, a ruta duga 7km vozi se centrom grada. To je ujedno i zadnji dan Europskog tjedna mobilnosti te Europski dan bez automobila.


Komentari