U subotu prvo obilježavanje Hrvatski dana šećerne bolesti: Zagrepčanima će stručnjaci ponuditi testiranja i savjete

Zahvaljujući senzorima, dijabetičari rjeđe provjeravaju glukozu u krvi iz prsta (Foto: Pixabay)

 Nakon što ga je Sabor službeno prvi puta proglasio u ožujku u subotu će se po prvi puta obilježiti Prvi hrvatski dan šećerne bolesti.

Dok građani svoju razinu šećera u krvi mogu izmjeriti već danas od 10 do 13 sati u Zagrebačkom dijabetičkom društvu u Bauerovoj 19, u subotu je na Maksimiru pripremljen i prigodan program.

Pošto je moguće imati dijabetes bez osjeta simptoma, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, Manja Prašek, pozvala je građane na testiranje neovisno o tome osjećaju li bol ili ne.

“Želimo senzibilizirati ljude, naučiti ih kako da prepoznaju dijabetes i povezati ih sa stručnjacima jer mnogi od njih tijekom pandemije nisu imali prilike posjetiti dijabetologa“, rekla je Prašek povodom prvog obilježavanja nacionalnog dana šećerne bolesti.

Pored besplatnog mjerenja glukoze u krvi na samom ulazu u Maksimir, u subotu građanima će na usluzi biti i šetnja kroz park gdje će stručnim dijabetologizima i nutricionistima KBC-a Zagreb moći postavljati pitanja.  nakon toga slijedi šetnja kroz park uz stručnjake dijabetologe i nutricioniste iz KBC-a Zagreb kojima će građani moći postavljati pitanja.

Inače, u Hrvatskoj je trenutno zabilježeno više od 380 000 osoba koje boluju od šečerne bolesti, ali Prašek upozorava kako je moguće da postoje još 200 000 neregistriranih pacijenata koji nisu ni svjesni da imaju dijabetes.

“To su ljudi koji su u radnom odnosu, imaju mnogo obaveza, a s obzirom da dijabetes ne boli ne odlaze na preventivne zdravstvene preglede pa kasnije zbog bolesti dolazi do komplikacija“, navela je Prešak dodajući kako su najugroženije osobe između 40 i 60 godina.

Za borbu protiv dijabetesa najvažniji su pravilna prehrana i tjelovježba, a Prešak ističe i kako oboljeli  ne mogu živjeti bez inzulina koji mora biti dostupan svima kojima je to potrebno.

Lijekovi za dijabetes, iako dostupni, ipak su skupi. U Hrvatskoj među šečernim bolesicima prevladava tip 2 za koji umjesto inzulina pacijenti krosite tablete, a daljnja edukacija je nužna kako bi preventirali novi slučajevi ovog ozbiljnog zdravstvenog problema.


Komentari