PREDSTAVA O LEPOJ BRENI: U Kerempuh stiže priča o simbolu Jugoslavije

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Dan žena u zagrebačkom kazalištu Kerempuh biti će i više nego zanimljiva s glumačko-pjevačko-plesnom predstavom, “Lepa Brena project” koja će se igrati 7. i 8. ožujka.

Predstava, naglašavaju autori, nije biografija popularne i kontroverzne turbofolk pjevačice, već umjesto toga, problematizira fenomen popularnosti Lepe Brene ali i tragični raspad Jugoslavije i nesretne sudbine svih njenih građana.

Brena, simbol Jugoslavlije, podijeljena je u pet likova kako bi se stopile u zajedničku poruku i priču.

Premijera predstave je već bila u Beogradu gdje je upravo i sama pjevačica pogledala predstavu.

Predstava me dirnula, glumačka ekipa je lijepo pokazala što nam se dogodilo u društvenom, političkom, ekonomskom, ali i emotivnom životu kroz pet likova Lepe Brene. Počašćena sam što je kroz ovakav projekt prikazana epoha nekadašnje države, uz poruku da nas pjesma treba spajati, a ne razdvajati”, rekla je Lepa Brena.

U predstavi, popularnu pjevačicu glumi Jasna Đuričić, koja je svojim sudjelovanjem u filmu “Quo Vadis, Aida”, dobila i nagradu za najbolju europsku glumicu.


Uz nju, ostale likove Brene tumače i Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović, ali i jedan glumac, Vlada Aleksić.

Gradnja, biznis, seksualnost, Jugoslavenka, pjesma

Predstava je nastala temeljem monogola dramskih spisateljica i pisaca: Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar, ali i spisateljice iz Hrvatske, Vedrane Klepice.

Brena je podijeljena u likove koji su nazvani: Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti, a monolozi ovih likova svojim monolozima ulaze u međusobni razgovor između sebe ali i s publikom.

Raspad Jugoslavije se tematizira pričama o društveno-političkim tranformacijama ali i kontradikcijama četiri desetljeća bivše države, razočaranjima, ponosom, bolom, nadi, a u predstavi i sama Brena kao estradna žena puca zbog životnih tragedija i njenih pritisaka.

Tu se ističu momenti kada Brena Graditeljstva iz današnje tranzicijske perspektive gdje građanin nije zaštićen,  govori o socijalizmu ali i ratu (o čijem užasu posebno progovara Brena Jugoslovenka).

Zanimljiva je i Brena Seksualnosti koja priča o transvestitu koji kao Brenna nastupa u Beču na drag showu i pokazuje hrabrost življenja vlastite sudbine, dok je Brena Biznismenka naličje dive s ljudskom slabosti.

Nadu za promjenu i dostojan život pruža nam Brena Pjesme.


Komentari