POMOĆ BOLNOJ KRALJEŽNICI! ČAK 80% Hrvata jednom u životu ima snažnu križobolju, ne propustite korisne radionice i predavanja

Zagrepčnka već dva desetljeća pati od kroničnih bolova u leđima, ilustracija (Foto: Pixabay)

Povećanje svijesti o prevenciji, dijagnostici i liječenju bolova u leđima te ostalih problema s kralježnicom, ciljevi su Svjetskog dana kralježnice koji se obilježava 16. listopada.

Tim povodom, u Zagrebu će 15. i 16. listopada centar za unaprjeđenje zdravlja, Rekreativa Medical organizira seriju vikend radionica fokusiranih na zdravlje kralježnice i leđa. 

Program će trajati i subotom i nedjeljom, u razdoblju od 17:30 sati pa sve do 19 sati.

“U dva dana će se održati čak 6 otvorenih radionica za opću populaciju. U njima ćete moći besplatno isprobati medicinske vježbe, upoznati kako se otkrivaju bolesti kralježnice te kako se liječe suvremenim metodama”, najavljuju organizatiri događaju u kojem surađuju četiri zdravstvena centra: Rekreativa Medical, Body Balance, Femur i Fizio GP.

Iako su radionice besplatne, organizatori naglašavaju kako je potrebno svoje mjesto rezervirati putem maila [email protected], a jedna osoba se može prijaviti najviše na samo jednu radionicu koje će se odvijati u poliklinici Medical Body Balance na adresi Frana Kesterčaneka 2B, u Zagrebu.

Detaljniji rasporedi svih radionica dostupni su na web stranici Rekreative Medical, posvećenoj Svjetskom danu kralježnice.

Također, poznato je i kako će predavanja i radionice voditi fizioterapeuti: Stjepan Dren Mlinarec, Velibor Viboh, Gordana Pošćić te Melisa Idrizi.

Foto: Rekreativa Medical

Bolne brojke križobolje 

Koliko bolovi u leđima, kralježnici ali i vratu jesu česta boljka u suvremenom dobu, najbolje govori o podacima u Hrvatskoj koje su iznijeli organizatori.

Tako organizatori naglašavaju da će 80 posto stanovnika najmanje jednom u životu imati križobolju (dakle, prema procjenama, 3 110 000 stanovnika), a snažnu bol u leđima najmanje jednom godišnje osjeti polovica ljudi koji rade na sjedećim poslovima.

Uz to, 7.5 posto hrvatskog stanovništva (292 000 ljudi), u trenutku čitanja ovog teksta trpi bol u leđima.

“Zdravstveni problemi s kralježnicom zahvaćaju sve dobne skupine, od djece do starijih osoba. Najučestaliji su uzrok bolovanja i vodeći su uzrok invaliditeta. 3 stupa brige o kralježnici su prevencija, rana dijagnostika i liječenje”, zaključuju organizatori radionica s pozivom svim zainteresiranima da im se pridruže 15. i 16. listopada.


Komentari