Zagreb je bio središte svijeta: U Hrvatskom glazbenom zavodu održano je Međunarodno natjecanje Antonio Janigro

Zagreb je posljednja dva tjedna bio glavno središte okupljanja violončelista iz cijeloga svijeta.

U Hrvatskom glazbenom zavodu održavalo se 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za juniore do 20 godina starosti, a potom i 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za glazbenike do 30 godina starosti.

Dok su prvonagrađeni u šest kategorija Juniora odabrani od 25. siječnja do 1. veljače, nagrade najboljima 7. Natjecanja Antonio Janigro uručene su na drugoj finalnoj večeri 7. veljače.

Osim natjecanja, u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 1. veljače se održao i koncert u sjećanje na nedavno preminulog američkog violončelistu Michaela Flaksmana koji je bio student Antonija Janigra. Ovime je ujedno i završilo 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro Junior i započelo 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro.

U natjecanju za Juniore predstavio se do sada najveći broj natjecatelja iz cijelog svijeta, njih 140 u šest natjecateljskih kategorija (od 9 do 20 godina starosti). U svakoj kategoriji dodijeljene su tri glavne nagrade najboljim kandidatima.

Na 7. Natjecanju Antonio Janigro (za kandidate starije od dvadeset godina) prijavilo se više od 100 kandidata od kojih je žiri odabrao najboljih 28, od kojih je njih 26 nastupilo u polufinalu. Na dva koncerta finala koji su se održali 6. i 7. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom Marka Magdalenića, nastupilo je sveukupno sedmero finalista: Benjamin Lai (SAD), Dilshod Narzillaev (Uzbekistan), Daniel Thorell (Švedska), Maria Zaytseva (Rusija), Nathan Le (SAD), Ettore Pagano (Italija) i Guillaume Wang (Australija).


Komentari