‘GUŽVE SU POSTALE NEIZDRŽIVE’ Evo zašto bi u Zagrebu češće trebali voziti bicikl: ‘Kronično opterećenje prometa postalo je jedan od ključnih problema’

Foto: Sindikat biciklista

Ovog petka, 26. svibnja, Zagrepčani će se moći pridružiti kritičnoj masi, odnosno biciklističkoj povorci koju, s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva i ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu, organizira Sindikat biciklista.

”Porast broja osobnih automobila i taksi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima, čak dva ili više, i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici”, upozoravaju u Sindikatu biciklista i dodaju:

”Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine”.

Iz udruge skreću pozornost i na važnost poštivanja prometnih propisa te uvažavanje svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji su najranjivija skupina.

Građane pozivaju da isprobaju rekreativno bicikliranje obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koje bi, prema najavama, uskoro trebalo postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom.

Vožnjom na ovoj kritičnoj masi pokušava se osvijestiti potrebu da se prometnice dijele s motornim prometom jer je bicikl, kažu iz Sindikata biciklista, ravnopravno prometno sredstvo kojim se ljudi voze na posao, fakultet, tržnicu, u knjižnicu, školu…

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i pozvani su svi, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije.

Okupljanje je od 17:45 kod ulaza u RSC Jarun u Ulici Hrgovići i kreće se u 18 sati rutom: Ulica Hrgovići – Jarunska ulica – Ulica M. Haberlea – Ulica Srednjaci – Zagrebačka avenija – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) – Slavonska avenija – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) – Ulica grada Vukovara – Miramarska cesta – Čazmanska ulica – Paromlinska cesta (Klub Route 66).


Komentari