Pogledajte internet izložbu mladog umjetnika Marka Tubića

Foto: Galerija "Remek - djela"

U mraku neodređenih prostora slikar zauzima redove podsvijesti: ikonografski materijal je napravljen od unutarnjih dijaloga, strahova i sumnji umjetnika. I postoji jedna i jedina nada: doći do svjetla. To svjetlo koje će obećati slikaru, ali obećanje neće uskratiti njegov trud u potrazi. Osjećat će njegovo predosjećanje u povremenoj blagosti lica ili tijela ljubljenog lica, koje se sjećaju samo njegovih prstiju. U zagrljaju, u rukama u molitvi.

Na tom putu od pojedinca do generale, u stalnom hrvanju tmine i nade koja daje obećanje svjetlosti, format slike koja je u svojoj maloj veličini umjetnica držala pod kontrolom, ali je uvijek mogla nadvladati i simbolično i fizički, također su rasli.

Ali se također borila; U Markovoj namjeri rada nije ušutkala izum, kao u većini »metafizičarki« srpskih slikara, jer se slikarstvo oslobađa od njega jednako ustrajno i samostalno, a često i slikar šokira konačnom izjavom. Stoga će se dogoditi da, unatoč njegovu planu, kerubini odvajaju svoj “mač s plamenom” i stavljaju ga u dilemu da li ga postavljaju ili blokiraju. Ali ako oni, kao što tvrdi Pseudo Dionysija, imaju sposobnost da »zagrljaju svjetlost« i «imaju svoju umjetnost i mudrost», nisu se slučajno događali u ovoj borbi Thanatos i Erosa, s kojima ovaj tragač i borac bave,Ranija bitna hermetizacija izjave polako je potisnuta rastom slike, a ovdje je dio svjetla za koje Redhead žudi.

Izložbu pogledajte na poveznici.


Komentari