Ne propustite Star Wars dan u Zagrebu

STAR WARS DAN – May the Fourth se održava 6.5.2018. u Zagrebu, u organizaciji Udruge Star Wars Hrvatska u prostoru Centra mladih Ribnjak, s početkom u 10 i trajanjem do 18 sati. Ulaz na sva predavanja i radionice kao i izložbeni dio je besplatan, uz nagrade sponzora za posjetitelje i sudionike.

LARP: Star Wars: Endor 6.5. CMR u 11:30h  POTREBNA PRIJAVA

Igra se odvija u svijetu “Ratova zvijezda”, na kraju filma “Povratak Jedija”, a voditi će ju ekipa iz Terrible Creations. Dok se druge strane Endora odvija presudna bitka između pobunjenika i Imperije, pet imperijalnih časnika i jedan civil morat će se domisliti kako se izvući iz nevolje te odlučiti kako i što dalje. Igra je predviđena za šest sudionika starijih od 16 godina. Ukupno trajanje je do dva sata. Prijavite se na vrijeme jer se mjesta brzo popune.

Voditelj: Terrible Creations


RADIONICA: Izrada BB-8 droida  6.5. CMR u 11h POTREBNA PRIJAVA

Sudjelovanjem u radionici posjetitelji će imati jedinstvenu priliku izraditi svoj unikatni BB-8 droid. Izrađeni droidi na kraju radionice ostaju u vašem vlasništvu, a kako su materijali koji će se koristiti svima lako dostupni s novim znanjem moći ćete ih izrađivati i kod kuće.


Voditelji: Sandro Ambrinac, Sara Muharemi


RADIONICA: Vođeno crtanje likova Zvjezdanih ratova 6.5. CMR u 10h

Radionica crtanja SW likova namijenjene je svim uzrastima, od najmlađih do najstarijih ljubitelja franšize. Naučite crtati svoje omiljene likove kroz jednostavne upute koji će vas korak po korak voditi do konačnog rješenja. Čak i ako mislite da ne znate crtati dođite i okušajte svoje sposobnosti.

Voditeljica: Dajana Ososlija, mag. educ. lik. kulture


IGRE: Škola mačevanja za odrasle 6.5. CMR U 11h POTREBNA PRIJAVA

Uvijek gledaš borbe lightsaberima i zamišljaš se kako spretno vitlaš crvenim ili plavim? Dođi u školu mačevanja i nauči nekoliko pokreta lightsaberom (priručni lightsaberi će biti osigurani) koje ćeš na kraju spojiti u koreografiju vođen sigurnim treningom našeg učitelja mačevanja. Nema mjesta sramu jer ako nećeš na našem Star Wars danu, gdje ćeš se fajtati s lightsaberima? We think so too..

Voditelj: Matko Brkiš


PREDAVANJE: Mitologija Zvjezdanih ratova i njen utjecaj na pop-kulturu 6.5. CMR u 14:30h

Mitologija Zvjezdanih Ratova je predavanje koje nas uvodi u svijet tradicionalnih mitova i legendi koje su utjecale na oblikovanje popularne svemirske franšize. Osvrnut ćemo se na arhetipske motive koje je George Lucas koristio prilikom pisanja scenarija originalne trilogije s posebnim naglaskom na univerzalnu priču o junakovoj pustolovini i njen utjecaj na mlade ljude koji traže svoje mjesto u svijetu.

Predavač: Tihomir Taborski, prof. likovne kulture


IGRA: Podrace 6.5. CMR u 12:30h POTREBNA PRIJAVA

Dva para se utrkuju. Svaki par ima zavezane noge tako da izgleda kao da imaju tri noge. Radi efekta vanjskim rukama drže štap koji će iza njih biti spojen gdje će biti pod s “vozačem”. Pobjeđuje onaj par koji prvi prođe kroz cilj. Primamo prijave za 8 parova, dvije skupine po 4 runde, a pobjednici svake skupine će biti finalisti koji se utrkuju međusobno, a najbolji osvajaju nagrade!

Voditeljica: Jelena Valčić


RADIONICA: Star Wars origami, 6.5. CMR u 15:30h POTREBNA PRIJAVA

Origami je japanska umjetnost presavijanja papira s ciljem stvaranja jedinstvenih oblika od običnog lista papira. Dio je japanske kulture koja je bila ujedno i inspiracija za Star Wars filmove. Naučite izraditi jednostavne oblike kao što je X-Wing do kompliciranog Darth Vadera koji će vam krasiti radni stol. Radionica je besplatna, a materijali su uključeni, stoga svakako ne propustite doći na Star Wars origami radionicu i družiti se s ljubiteljima japanske kulture i Zvjezdanih ratova.

Voditelj: Krešimir Rajki


PREDAVANJE: Izrada PRAVOG lightsabera korak po korak 6.5. u 11h, CMR

Svjetlosni mač, svjetlosna sablja ili jednostavno lightsaber – omiljena je igračka svih ljubitelja Star Warsa. Ako ste ikada poželjeli i sami posjedovati jedan svjetlosni mač, izbor vam je od kupovine jeftinijih komercijalnih igračaka pa sve do realističnih replika čije cijene prelaze više tisuća kuna. Srećom, postoji i treća, omiljena opcija: da sami napravite svoj lightsaber! Na ovom predavanju uputiti ćemo vas u tajne izrade – od konverzija igračke u realističniji rekvizit, preko izrade vlastitog jednostavnijeg lightsabera bez zvuka pa sve do “pametnih” primjeraka s opcijama podešavanja i boje i zvuka.

Predavači: Arsen Torbarina, Jelena Valčić


IGRE: Škola mačevanja lightsaberima za djecu 6.5. CMR u 13 h POTREBNA PRIJAVA

Škola osnova borbe svjetlosnim mačem putem prve forme, Shii-Cho, naučit će vas kretanju, držanju i ophođenju mačem. Na kraju vas čeka mala demonstracija u kojoj ćete pokazati naučeno kroz zanimljivu koreografiju.

Voditeljica: Nikolina Boršćak


PREDAVANJE: Performans u Cosplayu 6.5. CMR u 15h

Predavanje je namijenjeno svima jer osim o temi performansa u cosplayu će biti govora i o općima pravilima na sceni. Mnogi se osjećaju nesigurno kada trebaju stati pred kamere ili na scenu što je šteta jer uz malo tehnike, savladane treme i dobre pripreme svi možemo prikazati sebe u najboljem svjetlu, a na predavanju ćete čuti kako. Predavačica je do sada osvojila šest nagrada u cosplayu od čega su četiri upravo za performans. Ako ste cosplayer ovo je predavanje koje ne želite propustiti, a koristit će i ostalima kao razvoj vještina u svakodnevnom životu.

Predavačica: Korina Cvijanović


HUMANITARNO: Kostimirano fotografiranje – ponesi fotku doma 6.5. CMR u 13h

Tijekom događaja posjetitelji će se moći fotografirati s lightsaberima i Jedi plaštem te dobiti odmah izrađenu fotografiju za uzvrat za 5 kuna donacije. Donacije prikupljamo u suradnji s partnerom HP-om, a sva sredstva idu za kupovinu potrepština koje će biti odnesene u udrugu Zagrebački humanitarci koja pomaže potrebitima u potrepštinama za svakodnevni život. Tako da događanje ima i važnu humanitarnu notu.


PREDAVANJE: Izrada vizualnih efekata viđenih u Zvjezdanim ratovima 6.5. CMR u 13:30h POTREBNA PRIJAVA

1977. publika je ostala oduševljena nakon što je vidjela nove svjetove i tehnologije u filmu tada znanom samo kao Star Wars. Na vizualnim efektima Star Warsa radio je čitav tim ljudi preko dvije godine, a za svoje zasluge su nagrađeni sa čak dva Oskara. Danas, 40 godina kasnije, uz malo kreativnosti i računalo moguće je napraviti te iste vizualne efekte za vlastite fan-filmove. Na ovoj radionici/masterclassu naučit ćete kako sami možete napraviti efekte koji su proslavili Star Wars sagu i revolucionalizirali filmsku industriju. Napravit ćemo klasični Star Wars crawl, lightsabere, blastere, 3D animacije brodova i droida. Ukratko, sve ono što je potrebno da biste sami ispričali svoju Star Wars priču.

Predavač: Sandrino Požežanac


RADIONICA: Vođena izrada „lightsabera“ 6.5. CMR u 12h  POTREBNA PRIJAVA

No da, niti nama nije jasno kako još nisu izmislili lightsabera, ali dok čekamo možemo napraviti naše spužvaste replike. Izrada je vođena, a mačevi će nam kasnije poslužiti u školi mačevanja za djecu isprobavanje. Ako vaš mač odnosno mač vašeg djeteta zadovolji naše Jedi kriterije, moći ćete ga ponijeti sa sobom na svijetlo bijeloga dana. Star Wars dana. Prijave obavezne.

Voditeljica: Nikolina Boršćak


BOARDGAMING: Star Wars igre na stolu 6.5. CMR u 12h

Gameri Okruglog Stola su ekipa entuzijasta skroz predanih hobiju modernih društvenih igara, a našli su mali procjep u vremenu kako bi svojim tematskim igrama obogatili ovogodišnju May the 4th proslavu! Moderne društvene igre svakako je dotaknula i Star Wars franšiza, stoga poletite s nama u X-Wingu, probajte hrabro obraniti planet Hoth ili otkrijte podmuklog Sitha za stolom! Igraonica Star Wars boardgameova traje od 12 do 17h.

Voditelji: Gameri Okruglog Stola


OKRUGLI STOL: Ženski likovi u Zvjezdanim ratovima i njihov utjecaj na društvo 6.5. CMR u 13h

Tema okruglog stola je razmotriti problematiku ženskih likova u Zvjezdanim ratovima u različitim kontekstima. Poznato je da u izvornoj filmskoj trilogiji, kao i u trilogiji koja joj po vremenu radnje prethodi primat imaju muški likovi. U izvornoj trilogiji su to: Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo, Obi-Wan Kenobi, itd. U prethodnoj trilogiji su to Anakin Skywalker i Obi-Wan Kenobi. Za razliku od spomenute dvije trilogije, u prva dva filma najnovije trilogije u fokusu je Rey, dakle žena. Je li došlo do drastične promjene u pogledu na Zvjezdane ratove ili su žene i ranije imale značajne uloge? Može li se na primjer lik princeze Leie mjeriti po važnosti Lukeom Skywalkerom ili pak nekim drugim muškim likom? Cilj okruglog stola je razmotriti takva pitanja u okviru filmova, crtanih serija i na kraju cjelokupnog proširenog svemira Zvjezdanih ratova.

Sudionici: Zoran Vlahović, Eva Martinović, Milena Benini, Denis Mustafi
Moderator: Ivo Turk

Zoran Vlahović je dugogodišnji zaljubljenik u SF i fantasy. Redoviti sudionik SF/Fantasy konvencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se fantasy književnošću i dobitnik je dvije nagrade Sfera. Jedan od pokretača LARPa u Hrvatskoj.

Eva Martinović je sociologinja i povjesničarka. Zaljubljenica u Srar Wars. Pokušat će objasniti sa sociološkog aspekta ulogu i značenje ženskih likova u Star Warsu.

Milena Benini je prevoditeljica i jedna od naših svestranijih autorica spekulativne fikcije. Diplomirala komparativnu književnost. Dobitnica je više domaćih priznanja npr. nagrade SFera za roman “Kaos” objavljen 1998. Koautorica je i međunarodnih vodiča za pisanje SF-a. Kada ne piše, prevodi.

Denis Mustafi je veliki fan SF-a, a Star Wars mu je uz Star Trek najdraži. Pogledao je sve filmove, animirane serije i odigrao par SW igri, tako da se smatra dovoljnim poznavateljem materije da se okruglom stolu priključi iz fanovskog (ili hejterskog?) kuta.

Okrugli stol će moderirati Ivo Turk, dugogodišnji zaljubljenik u Star Wars, član udruge Star Wars Hrvatska i član 501. Legije (Vader’s Fist).


IGRA: Trench run Mk3 6.5. CMR u 11h

Moguća “nova nada” sjeda u “x-wing” i kreće od checkpointa do checkpointa rješavati probleme (npr. napad TIE-Fightera, pad shieldova) i potom se vraća na početak i kreće u napad na Death star. Iza njega se kreće torpedo, pa nema previše vremena za ciljanje. Što je više vremena potrošeno na prvi dio igre, to se torpedo brže kreće.

Voditelj: Ivan Kokić


COSPLAY: Dječja revija Star Wars kostima 6.5. CMR u 15h POTREBNA PRIJAVA

Svi zainteresirani mogu prijaviti dijete (do 15 godina) putem online prijavnice do subote 05.05.2018. do 18:00 sati ili na samoj proslavi do 13:00 sati. Revija počinje u 15 sati.

Zamišljeno je tako da svako prijavljeno dijete prošeće pred publikom i žirijem kako bi pokazalo svoj Star Wars kostim i izvede kratko predstavljanje odnosno po želji djeteta. Svi prijavljeni dječji kostimi će dobiti zahvalnicu i mali Star Wars znak pažnje za sudjelovanje.

Dječji kostimi naravno ne moraju biti precizni kao što se očekuje na odraslom cosplay natjecanju, ali “kostimi” koji se primjerice sastoje od kape i majice s natpisom Star Wars se neće uvažiti jer kad dijete izađe na reviju mora se moći barem otprilike prepoznati o kojem se liku radi.

Link za prijavu djeteta -> https://goo.gl/forms/T5Giw9Yraooo4aBu1
Voditeljica: Nikolina Boršćak


COSPLAY: Revija Star Wars kostima (16+) POTREBNA PRIJAVA

Cosplay je kostimiranje u likove, ovoga puta isključivo likove iz Star Wars franšize. Cosplayeri će biti prisutni tijekom cijelog eventa, a u 17:30h će se održati promenada kostima te ocjenjivanje žirija. Žiri čine tri osobe koji će po unaprijed pripremljenim tabličnim kriterijima izabrati tri najbolja kostima koja će dobiti i nagrade. Jednu nagradu će „dodijeliti“ i publika svojim glasovima koje će davati kostimima tijekom eventa.

Prijave za uvijek zanimljivi Star Wars cosplay sa super Star Wars nagradama su putem online prijavnice do subote 05.05.2018. do 18:00 sati ili na samoj proslavi do 13:00 sati. Svi kostimi moraju biti na eventu do  13:00 sati pa do revije, inače neće biti u konkurenciji za nagrade. Natjecanje počinje u 17:30 sati.

Link za prijavu -> https://goo.gl/forms/zpTZfd3cP…

Natječu se samo Star Wars likovi, bilo vaši vlastito osmišljeni, bilo postojeći likovi franšize. Kostimi koji su pobijedili na prošlogodišnjem May the 4th natjecanju ne mogu osvojiti nagradu, ali mogu sudjelovati. Prostor za presvlačenje i repair kit osigurani su za sve kostime koji se prijave.

Ove godine dijele se četiri atraktivne nagrade. Ocjenjivat će tročlani stručni žiri, a gledat će se kvalitetu izrade, samostalnost izrade, Star Wars feel, opći vizualni dojam i izvedba. Jedna nagrada će biti nagrada publike koja će biti rezultat ocjena publike kostima za vrijeme trajanja eventa. Žiri čine: Iva Šimunović Lisak, Zoran Aragović, TBA.

Iva Šimunović Lisak
Diplomirala je na MA studiju kostimografije na Tekstilno-tehnološkom Fakultetu. Radila je kao kostimograf na nekoliko kratkometražnih filmova i video spotova. 2009. godine dobiva svoju prvu profesionalnu, samostalnu kostimografiju na predstavi „Najotmjeniji div u gradu“ u Gradskom kazalištu Trešnja. Radi kao make up artist na HRT-u, kao kostimografkinja u kazalištu Komedija, surađivala je i s kazalištem Žar ptica, Scena Gorica i drugima. Vlasnica je brenda Gothic Grotesque.

Zoran Aragović
Završio studij na modnom učilištu Profokus u Zagrebu. Vlasnik modnog brenda BiteMyStyle. Surađivao je s brojnim domaćim zvijezdama, kao što su Anđa Marić, Lana Klingor, Renata Sopek, Ella Dvornik… Pored Hrvatske, svoje je revije imao i u Budimpešti, Londonu i drugim europskim gradovima. Sudjeluje na zagrebačkom Fashion Weeku gdje uspješno prezentira hrvatsku modnu scenu. Ono sto čini njegov dizajn prepoznatljivim jesu jednostavni funkcionalni krojevi te kombiniranje različitih tipova tkanina, uzoraka i boja s upečatljivim i unikatnim detaljima.


Komentari