AQUAFEST NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU: Varaždinskim Toplicama zavladat će rimski vojnici, nimfe, božice i bogovi

Foto: TZ grada Varaždinske Toplice

Idućeg će vikenda, od 2. do 4. lipnja, Varaždinskim Toplicama zavladati rimski vojnici, nimfe, božice i bogovi. Već petnaestu godinu prvog se vikenda u lipnju za posjetitelje priprema bogat i vrlo atraktivan sadržaj u drevnom duhu, obogaćen rimskim pričama, a arheološki lokalitet Aquae Iasae postaje velika pozornica.

Radionice i pravi glazbeni doživljaj samo su dio programa, a možete i zakoračiti u svojevrsni vremeplov i doznati sve o Rimljanima, upoznati terme Aquae Iasae i zaviriti u hramove Minerve, Jupitera ili Junone.

Bogati program započinje u petak ujutro, 5. Međunarodnim stručnim skupom “Termalna voda jučer, danas sutra”. Uvaženi predavači iz Hrvatske i inozemstva razmjenjivat će iskustva o termalnom turizmu, a poseban panel, uz sudjelovanje predstavnika iz Ministarstva turizma, HTZ-a te domaćih i stranih gostujućih predavača, odgovorit će na pitanje gdje je termalni turizam Hrvatske, u odnosu na susjedne zemlje.

U poslijepodnevnim satima na rasporedu su kreativne radionice plesa nimfi, plesa na svili te izrade antičkog mozaika i antičkog vjenčića, a djeca mogu isprobati svoje vještine na Rimskim dječjim igrama.

U večernjim satima nebo iznad rimskih termi obasjat će atraktivan show s vatrom u 21 sat, a čarolija se nastavlja koncertom skupine Sudar Percussion Trio.


U subotu ujutro budite dio povorke do arheološkog nalazišta, upoznajte nimfe, pogledajte njihovu žrtvu ljevanicu i sudjelujte u programu legija. Točno u podne primamljivi gastro mirisi dovest će vas do rimskih kotlića, a te okuse moći ćete i kušati oko 14 h, kad se ocjenjuju i najbolji.

Navečer, oko 21 sat uživajte gledajući rimsku povorku s bakljama koja će na nalazištu prinijeti žrtvu božici Dijani Luni, a nakon toga pogledajte pravu poslasticu – predstavu u zraku skupine InspirAntika, skupine Traumatic Arts, čije ćete umijeće dugo pamtiti.

Nedjeljno jutro obilježit će drugi trail pod nazivom “Putevima rimskih legionara”. Trči se kroz arheološko nalazište i nastavlja kroz prekrasan lječilišni park, odakle se trka nastavlja u više pravaca. Trčati mogu svi, no obavezne su prijave na www.stotinka.hr.

Provedite vikend na svježem zraku, istražite ljepote Varaždinskih Toplica i uronite u magičan svijet antike.


Komentari