S PRVIM ZALOGAJEM OBARA S NOGU: Znate li u čemu je tajna pravog brudeta? Nema veze, znamo mi!

Brodet (brudet, brujet) jelo je od morske ribe. Najčešće se priprema od ugor,grdobine i škampi,kozica,sipa,kokot,lignja,škarpina,dagnje a najbolji je brodet od miješane ribe. Jedno je od omiljen jela koje spravljamo za Badnjak.

Za početak svakog brodeta važno je osigurati dobar široki lonac. Veličina ovisi o količini ribe koju imate na raspolaganju. Obično se koriste stari lonci od kovanog željeza ili gusa, ali poslužit će i suvremene inačice od nehrđajućeg čelika.  Važno je imati na umu i da za svaki dobar brodet treba imati vrhunsko maslinovo ulje, crveni luk i češnjak.

Sastojci:

1,5–2 kg miješane ribe (ugor, lastavica, sipa, pauk, škarpina)
2 luka srebrenca
3-4 režnja češnjaka
400 g pelata (može i do 800, ako želite više umaka)
1 dl dobre vinske kvasine (octa)
2 dl bijelog vina
1 dl maslinova ulja
sol, papar
ljuta papričica komadić
2-3 lista lovora

Napomena: Ako ne možete doći do miješane ribe po receptu, poslužite se kvalitetnom smrznutom ribom – sipom, rakovima i nekim vrstama deblje bijele ribe, poput grdobine, bit će jednako ukusno. Zapamtite, u brudetu je sve stvar dobre pripreme.

Priprema:

Uzmite široku posudu (duboku tavu), kako biste imali samo jedan sloj ribe, a ako je nemate, onda ćete morati dodati vode.
Na maslinovo ulje stavite sjeckani luk, 2-3 lista lovora i komad ljute papričice. Pustite da luk obamre – ne smije se zažutiti.
Sada rukom izdrobite pelate i dodajte  2-3 žlice pirea od rajčica (pasate). Zatim dodajte fino izrezanu sipu (na režnjeve), češnjak i peršin. Poklopite i pustite da se stvara umak na vrlo laganoj vatri.
Kada se ulje počne odvajati od umaka, po rubovima posude, znači da je umak gotov – tada probajte komadić sipe: ovisno o sezoni, sipa je nekada već kuhana. Ako nije, dodajte 1-2 decilitra vode, pustite da poklopljeno kuha dok sipa ne omekša.

U međuvremenu smo dobili gotov umak – sada odmaknite posudu s vatre, dodajte ocat i bijelo vino te složite ribu koju ste izrezali na komade: ugora, jegulju, murinu ili grdobinu na lijepe kriške, a ostalu ribu na podjednake komade. Računajte da se sva ostala riba osim ovih prije navedenih kuha manje – zato je ne režite na male komade. Najčešće se samo prepolovi. Složite je, posolite, popaprite i protresite posudu.

Vratite tavu na vatru – poklopite i pustite da uzavre na jakoj vatri. Neka kuha nekoliko minuta, protresite je, sačekajte da riba ispusti svoju tekućinu i onda smanjite vatru i poklopljeno nastavite kuhati još desetak minuta. Rakovi se dodaju, ovisno o vrsti koju imate – škampi, gamberi (velike kozice), zezavci – negdje pri samom kraju. Ako imate veće rakove, poput jastoga, tada se stavljaju zajedno s ribom.

Predstoji još nekoliko minuta kuhanja – protresite i gotovo je.

Najbolja kombinacija uz brodet je kuhana palenta ili komadi palente preprženi na grillu. Poslužit će i kuhani krumpir ili jednostavno domaći svježi kruh ili focaccia.


Komentari